Želimir Lepir pismeno odgovorio na poziv Pravde za Davida

Poziv za drugu Zoom sesiju pod nazivom, Javna debata “Otvoreno o Tužilaštvu” upućen je pismenim putem bivšem tužiocu Želimiru Lepiru. Poziv je, između ostalog uručen na 38 trenutno zaposlenih tužilaca. Odgovor je zaprimljen pismenim putem od Želimira Lepira. Naglašavamo, da je u odgovoru primjećen veliki broj gramatičkih i pravopisnih grešaka. Odgovor prenosimo u cjelosti:

“Uvažena potpredsjednice Merlina Ivić,

Radi korektnosti, a čijeneći pored ostalog i vaš cilj za poboljšanje zakona o Tužilastvu i zakona krivicnog  postupka želim da vas obavjestim o sledećem.

Neću učestvovati jer je u ovom predmetu istaga još otvorena.

U radu na ovom predmetu tužilastvo je trpjelo mnoge kritike dijela javnosti zbog navedene opstrukcije i prikrivanja počinioca, a što ne odgovara istini.

Da je tužilastvo imalo namjeru da opstruiše predmet i nekoga prikriva onda smo mogli odmah kod prispjeća izvještaja donijeti naredbu o ne sprovođenju istrage i prihvatiti da se radi o zadesnoj smrti.

Naravno to nismo uradili jer smo vidjeli da se ne radi o zadesu kako se u izvještaju aludiralo i odmah smo počeli provoditi brojne istražne radnje. Kada smo došli do osnovane sumnje da se radi o ubistvu donesena je i formalna naredba o sprovođenju istrage.

O toku istrage informisali smo glavnog republickog tužioca, prošireni kolegij glavnih tužilaca Republike Srpske kao i Visokog Sudskog i Tužilačkog vijeća.

Na predmetu su radila dva tužioca gdje sam se i ja uključivao u rekonstrukciju saslušanja svjedoka.

Dalje neke istražne radnje provodili smo sa drugim ovlaštenim službenim licima a ne onim koji su radili na prikupljanju dokaza prije dostavljanja izvještaja.

U toku istrage dozvolio sam advokatima oštećene porodice da se lično upoznaju sa svim dokazima koje smo prikupili. Čak smo im u tužilaštvu pokazali i sve video snimke i dali u posjed kopije svih dokaza. Ovo što smo uradili nije bilo dozvoljeno po naredbi zakona krivičnog postupka. Smatrao sam, da je ovo korektno i pravedno a i zbog nekih ogovaranja da opstruišemo istragu. Sada je u izmjenama zakona krivičnog postupka poboljšan status ostećenih i mogu imati potpuni uvid u istragu i predlagati tužiocu a sto je i logično jer su zainteresovani da se utvrdi istina i treba da sarađuju. To su bili poznati advokati Anto Nobilo, Duško Tomić, Dobričanin Zora i Ifet Feraget.

Oni su se uvjerili koliko je rađeno na ovom predmetu,  da nikakve opstrukcije nije bilo niti smo mogli nekoga prikrivati.

Poslije su napustili zastupanje, samo je ostao advokat Ifet Feraget.

Tužilastvo je preduzelo brojne istražne radnje saslušanja i rekonstrukcije.

Vještačenjem kod nas i u inostranstvu došli smo do određenih sumnji i indicija, ali ne i pouzdanih dokaza za konkretna lica koja se mogu dovesti u vezu sa ovim ubistvom i nismo jos uspjeli utvrditi ni motiv ubistva.

Napominjem da je istraga bila otežana zbog nekih propusta ovlaštenih službenih lica i prije uključenja tužilastva u rad. Dvojicu smo i optužili za krivično dijelo sprečavanja dokazivanja.

Kada se sve ovo sagleda što smo sve i koliko radili zar je to opstrukcija i zar smo mogli nekoga prikrivati.

Koliko sam saznao iz štampe kompletan spis pregleda Tužilastvo Bosne i Hercegovine i iskreno bih volio da ga preuzmu i oni pokušaju rasvjetliti ovaj slučaj.

One Reply to “Želimir Lepir pismeno odgovorio na poziv Pravde za Davida”

  1. Puno ste vremena utrošili na ministra Zlukača i njegova naređenja o ne pokretanju postupka, zašto ste ovo prečutali…
    Opstrukcija istrage je i danas veoma prisutna tako da se čini da vi štitite kriminalce i ubojice Davida D. a ne pravdu i pravo u RS…
    Istraga o istrazi će sve to i dokazati, za koju nedelju, iskreno se nadam!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.