Završeni protesti Pravde za Davida i Dženana u Sarajevu

Dvadeseti protesti Pravda za Dženana (i Davida) završeni su uz poruke da je narodu dosta da glođe koske nacionalizma, dok političari koji kreiraju takve narative kradu i ubijaju ili štite ubice „naše djece“.

Iako proteste organizuje porodica Memić, ovo su bili opšti protesti: protiv mafije, kriminala, korumpiranih političara. U Sarajevo je stiglo na desetine autobusa iz Tuzle, Banjaluke, Mostara, Bihaća i drugih gradova.

Učesnici ovog protesta traže depolitizaciju pravosuđa, veći stepen prava, odgovornost osoba za koje smatraju da prikrivaju dokaze u slučajevima „Memić“ i „Dragičević“, smjenu Dalide Burzić, bivše glavne tužiteljke Tužilaštva KS, a sada sutkinje Suda BiH, ostavku ili smjenu Sabine Sarajlije, glavne kantonalne tužiteljke.

Konačni zahtjev okupljenih je procesuiranje odgovornih za smrt Dženana Memića i Davida Dragičevića, a Muriz Memić je pročitao sve zahtjeve.

Okupljeni su poručili da traže pravdu za „svu našu djecu“ i sve građane Bosne i Hercegovine.

Skupu se obratila i Amina Hodžić Smajlović, majka djevojčice Nadin Smajlović koju su doktori KCUS-a odbili liječiti.

 „Kada Vam ljekari javno kažu: niko neće liječiti ovo dijete, a glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija opstruira istragu i svima nama se smije u lice u stilu – ne možete nam ništa, poručujem takvim ljekarima i tužiteljici: nikad ne podcjenjuj snagu naroda. Odavno znamo da živimo u nesigurnim uslovima i ono što mi teško pada je da većina ljudi s kojima komuniciram, a koji su svjesni da im niko ne garantuje sigurnost i pravdu, s velikom nelagodom osjetim njihovu smušenost. To je letargija. Zato vam danas želim poručiti da se trznemo i da se prestanemo miriti s tragedijama.“

Hodžić Smajlović je pozvala korumpirane uposlenike institucija da odstupe sa pozicija.

Advokat Senad Pećanin, obraćajući se skupu, kazao je kako političke elite i nacionalni lideri žive u izobilju, dok ostali građani BiH masovno bježe u zemlje razvijene demokratije i ekonomije. Podsjetio je da, dok većina građana živi siromašno, Milorad Dodik helikopterom ide na rođendan Draganu Čoviću.

 „Neprijatelji i dušmani naše djece su Dragan Čović, Milorad Dodik i Bakir Izetbegović.“ Dodao je da ova trojica lidera odlično sarađuju u nepotizmu, partijskom zapošljavanju i sličnim ilegalnim radnjama, ali da te aktivnosti pokušavaju sakriti fingiranim sukobima.

Amir Agić iz Bugojna rekao je da institucije rade svoj posao, današnjih protesta ne bi bilo. Njegova kćerka Selma je skupa sa  Editom Malkoč poginula  u saobraćajnoj nesreći, kada ih je, na glavnoj saobraćajnici u Sarajevu, Sanjin Sefić udario automobilom nakon što je prošao kroz crveno svjetlo. Sigurnosne agencije su kasno reagovale, a Sefić je danima bio u bjekstu.

 „Borba čovjeka na ulici nije dostojna čovjeka. Borbu tražimo na ulici, ali borbu treba da vode institucije“, kazao je Agić, dodavši da je njegova porodica i porodica Malkoč  u dubokoj žalosti s porodicama Memić i Dragičević, ali i svim ostalim porodicama u problemu.

„Podržite porodicu Memić i skinimo neljude s funkcija.“

Majka Davida Dragičevića Suzana Radanović  u emotivnom govoru je kazala kako je njen sin David Dragićević 2016. godine nosio transparente  skupa sa dva druga i dvije majke, već tada izražavajući nezadovoljstvo sistemom. Pozvala je građane da ne budu apatični i da se bore za pravdu i bolje društvo.

„Svi su oni isti i Dodik i ovaj i onaj, stvar je u tome što su oni toliko uvezani u svom kriminalu da čuvaju jedan drugog, a nama guraju nacionalne koske“, kazala je Radnović.

Učesnici skupa su uzvratili sa: „Tako je! Tako je!“

„Ne želim da mi podmeću nacionalizam. Kome je do rata…“, kazala je Radanović, na šta su učesnici skupa odgovorili: „U kući mu bio.“

Advokat Ifet Feraget je poručio da su tužioci i policajci  svjesno kreirali saobraćajnu nesreću u Sarajevu i utapanje u Banjoj Luci kako bi prikrili stvarni zločin.

“Ako tužilac zataška ubistvo, vi više ne vjerujete sistemu u kojem on radi. Kad se desi ubistvo, ne trebate podnositi krivičnu prijavu, ne treba vam advokat. Ne trebate ništa raditi, država je dužna da provede istragu, ali države nema”, kazao je Feraget.

Dženanova sestra Arijana Memić je ponovila da je ovo dokaz da je jedan otac pobijedio kriminalni sistem.

“Na našem slučaju su radile sve pravosudne institucije. Svi su oni imali priliku, barem jednu, da rade po zakonu, časno i pošteno. Ništa drugo im nismo tražili. Mnogi su od njih te prilike prokockali. Imali smo druge ciljeve. Rekli smo im: Možete kako hoćete, ali nećete dokle želite.”

Transparent je nosila i Senija Poropat, advokatica. Došla je jer nam je, kako kaže, pravosuđe u krizi. „Nema života ovdje ni za mene ni za Vas ako se ovako nastavi. Mi ne možemo raditi svoj posao kako treba. Najviše su krivi disciplinski tužioci iz VSTV-a koji kažu da tužioci i sudije imaju pravo donijeti odluku kakvu hoće i da za to ne odgovaraju. Tu laž non stop ponavljaju, oni moraju odgovarati makar disciplinski. VSTV bi trebalo da nadzire rad sudija i tužilaca i da ih pozovu na odgovornost. Problem je što ih puštaju, svako bi krao da im se pusti. Tako i VSTV pušta tužioce da kradu tj. da donose takve odluke. Kažu da imaju imunitet za to, nemaju. Lažu“, kazala je Poropat.

 Na proteste je došla i  rediteljka Nejra Latić Hulusić.  „Zato što je dužnost mene kao građanke i majke da u ovim trenucima stanem za istinu i pravdu ove djece. Ja vjerujem, između ostalog, i u onu božiju pravdu pa da se i mom djetetu sutra ne desi. Ili ćemo se izboriti za pravdu ili da idemo odavde“, kazala je za BUKU Latić Hulusić.

Hitna je intervenisala više puta, ali niko nije odustao od protesta.

https://www.facebook.com/100003832863843/videos/179695504273768/

Buka

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.