Ustavnom sudu BiH danas smo uputili predmet: Informacija -trazi se

Ustavni sud Bosne i Hercegovine

Na ruke Zlatku M. Kneževiću, predsjedniku Ustavnog suda BiH

Predmet: informacija-traži se

Obraćamo Vam se ispred udruženja građana „Put Pravde“ Banja Luka, Bosna i Hercegovina, osnovanog od strane aktivista ljudskih prava „Pravda za Davida“ i humanitarne organizacije „Pravda za Davida i svu djecu Bosne i Hercegovine”, Beč, Austrija, osnovane od strane roditelja ubijenog Davida Dragičevića , te Vas molimo da nam dostavite informaciju kada je planirana sjednica povodom apelacije AP-1140/19.?


Prošlo je više dvije godine od kako je podnesena apelacija Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine od strane Davora Dragičevića i advokata Ifeta Ferageta AP-1140/19. Kao razlog ne održavanja sjednice navode se epidemiološke mjere i da niste u mogućnosti da održite sjednicu, dok se na web stranici Ustavnog suda BiH jasno može vidjeti da se sjednice održavaju online, te da Ustavni sud donosi odluke na taj način.


Apelacija je podnesena zbog kršenja prava na život, odnosno nesprovođenja adekvatne istrage, s obzirom na to da je dosadašnja istraga očigledno imala za cilj zataškavanje otmice i teškog ubistva Davida Dragičevića, zbog kršenja zabrane nehumanog postupanja prema oštećenom, zbog kršenja prava na pravično suđenje, zbog kršenja prava na djelotvoran pravni lijek i zbog kršenja prava zabrane diskriminacije po bilo
kojem osnovu.


Dakle u pitanju su osnovna ljudska prava, koja su nam zagarantovana Ustavom, te je Ustavni sud dužan da ih štiti i djeluje po hitnom postupku, ako dođe do njihovog narušavanja.

S poštovanjem,
Roditelji ubijenog Davida Dragičevića, Suzana Radanović i Davor Dragičević i Tim „Pravda za Davida”, Sofija Grmuša, Merlina Ivić, Jelena Marjanović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.