U Sarajevu održana UN konferencija na kojoj je prisustvovala i Pravda za Davida

U Sarajevu UN zgrada, u Kongresnoj sali 15.-16. juna 2022. godine održala se konferencija pod nazivom

“PROSTOR ZA DJELOVANJE CIVILNOG DRUŠTVA U BOSNI I HERCEGOVINI: PREGLED 

STANJA I NAREDNI KORACI”

Sigurno i inkluzivno učešće javnosti, zajedno sa poštovanjem slobode izražavanja, okupljanja, udruživanja, privatnosti i sigurnosti, za sve one koje javno istupaju najbolji je recept koje vlasti mogu primijeniti u rješavanju izazova i mnogobrojnih kriza sa kojima se suočavaju. 

Michelle Bachelet, Visoka komesarka Ujedinjenih

Na konferenciji su učestvovali :Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH

Nives Jukić, Ombudsmanka za ljudska prava, Institucija Ombudsmana za ljudska prava.

1: ZAŠTITA AKTERA CIVILNOG DRUŠTVA

Panelisti: Aleksandar Žolja, Helsinški parlament građana Banjaluka; Darko Pandurević, Sarajevski otvoreni centar; Maja Radević, Udruženje BH novinari.

Moderator: Igor Ličina, OSCE

Predsjednica udruženja građana”Put pravde”, Sofija Grmuša prisustvovala je oba dana na konferenciji, te je svojim učešćem omogućila da se čuje iskustvo stečeno u građanskom aktivizmu kroz borbu”Pravde za Davida

Na sesiji se ocjenjivalo trenutno stanje u uživanju prava na slobodu izražavanja, udruživanja i mirnog okupljanja širom BiH, te se diskutovalo o mogućim mjerama kao vid odgovora na postojeće izazove. 

Izazovi iz prakse u uživanju prava na slobodu izražavanja, udruživanja i mirnog okupljanja. Šta su prednosti, a šta nedostaci u zakonodavnom okviru? Sa kojim vrstama ograničenja, pritisaka i prijetnji se suočavaju predstavnici civilnog društva? Koji su to posljednji trendovi? Koja je uloga nacionalnih i međunarodnih mehanizama zaštite u oblasti ljudskih prava i kako ih koristiti efektivno?

One Reply to “U Sarajevu održana UN konferencija na kojoj je prisustvovala i Pravda za Davida”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *