U rukama nesavjesnog tužioca svaka istraga može biti opstruisana i namjerno upropaštena bez ikakve odgovornosti

Najbolji primjer je slučaj organizovanog ubistva  Davida Dragičevića, banjalučkog studenta. Slučaj nije rasvjetljen ni nakon tri godine. 

Okružno javno tužilaštvo, je tri godine opstruisalo istragu, uništavalo dokaze, i istragu vodilo u pogrešnom smijeru.

Još u 2018. godini Ifet Feraget, advokat porodice Dragičević je isticao da dok god je predmet Dragičević u rukama Dalibora Vreće, istrage neće biti.

Tužilac Dalibor Vrećo suprotno zakonskim propisima o načinu dodjele pojedinih slučajeva zadužen je za slučaj Dragičević što je još jedno teško kršenje propisanih procedura od strane tadašnjeg glavnog tužioca Želimira Lepira i tužioca Vreće.

Dana, 21.04.2021. godine odgođeno je suđenje pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (Bošnjak-Marjanac) zbog namjernog uništavanja krunskog dokaza o okolnostima ubistva, a u namjeri da spriječe ili otežaju istragu. Razlog odgađanja glavnog pretresa je ne pojavljivanje postupajućeg tužioca. Dostavljen je podnesak sudu u kojem se navodi, da Vrećo ima koronu, te da Okružno javno tužilaštvo nije bilo u mogućnosti da obezbjedi drugog tužioca. Takođe treba istaći da nalaz o bolesti nije dostavljen sudu.

Napominjemo da su osumnjičeni Bošnjak i Marjanac bili direktni saradnici tužioca Vreće u istrazi ubistva Davida Dragičevića. Dalibor Vrećo je postupajući tužilac i po ovoj tužbi. Tužilac ne može voditi postupak protiv svojih saradnika jer je odgovornost upravo na tužiocu. Nesporno je da su Bošnjak i Marjanac počinili teško krivično djelo, ali u tom postupku tužilac nikako ne može biti Vrećo jer se radi o njegovim saradnicima, te je sam tužilac Vrećo zainteresovana strana koja je odgovorna za postupke saradnika. Tuženi tehničari su direktno optužili svog nadređenog (inspektor Siniša Kojdić) da im je naredio bacanje odnosno uništavanje dokaza. Međutim postupajući tužilac Vrećo donosi tužilačku odluku o nesprovođenju istrage protiv svog saradnika inspektora Kojdića. A za isto djelo podiže pod pritiskom javnosti optužnicu protiv dvojice nižerangiranih tehničara. Ovakav nelogičan i sraman potez tužioca jasno dokazuje radnje koje vode u pravcu zataškavanja ubistva.

“U situaciji kada tužilac , koji je učinio propuste u određenom predmetu, 

sam vodi istragu i dalje na tom predmetu, ne možete očekivati nikakve rezultate.

jer pravilo je Nemo Iudex in Causa Sua, ne možete suditi u vlastitoj stvari”.

Advokat Ifet Feraget

David Dragičević nestao je u noći 17/18. marta 2018., nakon šest dana njegovo beživotno tijelo pronađeno je na ušću Crkvene koja se ulijeva u Vrbas. U vezi sa nestankom i ubistvom Banjalučkog studenta dovode se u vezu policijski službenici, te u sprezi sa Okružnim javnim tužilaštvom Banja Luka čitava istraga je imala samo jedan cilj: ZATAŠKATI OČIGLEDNO UBISTVO

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.