ŠTA SE DOGODILO SA 2108 KRIVIČNIH PRIJAVA ZA UBISTVO NAD DAVIDOM DRAGIČEVIĆEM?

Udruženje građana “Put Pravde”, Banja Luka, Bosna i Hercegovina, osnovanog od strane aktivista ljudskih prava „Pravda za Davida“ dostavilo je dana 17.03.2022. godine dopis glavnom okružnom tužiocu Zoranu Bulatović.

Trenutno sprovodi analizu u kojoj se nalazi monitoring tužilačkih odluka, koju radimo u  sklopu projekta “Antikorupcijska kampanja i podizanje svijesti javnosti o radu Tužilaštva u Republici Srpskoj” .

Tim povodom smo dana 23. 02.2022. uputili zahtjev za pristup informacijama u Okružnom  javnom tužilaštvu u Banjaluci, u kojem smo između ostalog tražili informacije koje se odnose na broj krivičnih prijava za Ubistvo iz člana 24. stav 1 Krivičnog zakona RS. u periodu od 2018. godine do 2022. godine”. Prema informacijama koje su dobili iz Okružnog javnog tužilaštva (u nastavku OJTBL) u navedenom periodu podneseno je ukupno 31 prijava za krivično djelo Ubistvo iz člana 24. stav 1 Krivičnog zakona RS.

Podsjećamo da je u martu 2018. ubijen student David Dragičević (21), te da su u 2018. godini građani podnosili krivične prijave za krivično djelo Ubistvo , koje je otac ubijenog mladića Davor Dragičević svakodnevno lično predavao u OJTBL. Na osnovu potvrda koje su ovjerene u OJTBL gospodin Dragičević je u periodu od maja 2018. godine do septembra 2018. godine predao ukupno 2139 krivičnih prijava za Ubistvo iz člana 24. stav 1 Krivičnog zakonika RS, te se broj ne poklapa sa zbirnim brojem prijava koje nam je u odgovoru dostavilo OJTBL.

U pitanju ogromna razlika u brojkama, te traže da im se dostavi obrazloženje šta se dogodilo sa 2108 prijava i da li postoje ti predmeti u evidenciji i zašto se ne nalaze u zbirnom rezultatu? 

Takođe smo zatražili i sastanak sa glavnim okružnim tužiocem u što kraćem roku sa predstavnicima udruženja, te ocem ubijenog Davida Dragičevića kako bi dobili odgovore na navedena pitanja i ujedno izvršili  uvid u predmet pod kojima su zavedene krivične prijave koje je gospodin Dragičević predavao u 2018. godini.

Uz dopis se nalazi i 47 priloga koje sadrže koje potvrđuju da je OJTBL zaprimilo navedene krivične prijave.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.