RECI NE REPRESIJI I SPASI ŽIVOT

Udruženje građana Put Pravde – Pravda za Davida Banjaluka duboko saosjeća sa Slavenom Blaževićem koji je bio žrtva brutalnog napada dvojice policijskih službenika u Mostaru kao i sa njegovom porodicom. Mučne scene policijske brutalnosti i iživljavanja nad građanima su postala svakodnevnica u Bosni i Hercegovini i njenim entitetima.


Brutalnostima koje sprovode pripadnici svih policijskih agencija je naročito izložena omladina. Mnogo je svjedočenja i snimaka teških premlaćivanja prilikom kontrola i racija u ugostiteljskim objektima koji su nebrojeno puta zgrozili javnost. eđutim većina slučajeva koji budu prijavljeni završe samo na unutrašnjoj kontroli koju provodi Ministarstvo unutrašnjih poslova i tu najčešće budu zataškani. Udruženje građana Put Pravde – Pravda za Davida se već pune tri godine bori da budu procesuirani policijski službenici za koje postoji osnova sumnje da su učestvovali u otmici, brutalnom premlaćivanju, likvidaciji a naknadno i zataškavanju ubistva banjalučkog studenta Davida Dragičevića.


U toku ove borbe smo narasli u respektabilnu organizaciju sa mnogo iskustva i u prilici smo da oštećenom Slavenu Blaževiću i njegovoj porodici ponudimo pomoć u vidu savjetovanja o koracima koji trebaju biti preduzeti ali i punu pravnu pomoć. Kao i svaku drugu pomoć u koliko oštećeni budu smatrali da im je potrebna.


Nadamo se da će oštećeni zaista ozbiljno shvatiti situaciju u kojoj su se našli i da će počinioce zakonski goniti do najviših sudskih instanci. Nemojte pristati na nagodbe ili sitne kozmetičke kazne poput suspenzija i slično jer to otvara mogućnost da već sutra neko drugi doživi istu ili još goru represiju od strane kriminalaca obučenih u policijske uniforme. Ovakav čin brutalnog i nehumanog premlaćivanja mora biti kažnjen trenutnim otkazom,krivičnim gonjenjem i zatvorskom kaznom za počinioce.


Imajte na umu da vaše ne represiji. I vaša istrajnost u zahtjevu da kazna za počinice bude brza i oštra sutra može spasiti život nekom novom klincu koji bi mogao stradati u sličnom napadu.


Ovom prilikom pozivamo građane Mostara da svom sugrađaninu daju punu podršku. Ali pozivamo i sve građane u Bosni i Hercegovini da oštro osude ovaj napad jer sutra to možete biti vi ili vaše dijete.

Oprosta i zaborava nema.
Neka bude pravda za sve nas.
PRAVDA ZA DAVIDA

One Reply to “RECI NE REPRESIJI I SPASI ŽIVOT”

  1. Bravo Pravdasi,a u Mostaru opet hoce da skrenu paznju da su to uradili Bosnjaci.Uniforma kaze da su to uradili policajci Mup-a.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.