Svakodnevni protesti

Od sredine marta, stotine do dvjesto Bosanaca svakodnevno u 18:00 dolaze na glavni grad Banjaluke. tražiti da se smrt riješi. David Dragičević nestao je u noći 17. na 18. marta, pre nego što je viđen u nekim barovima. 24. marta pronađeni su mrtvi sa brojnim ranama u kanalizaciji usred grada. Na konferenciji za novinare vlasti, koja je sazvana nakon pronalaska tijela, dat je pogrešan uzrok smrti (nesreća), kao i oprečne informacije o tome koliko je dugo Dragičević bio u vodi. Dragičević je također bio kriminaliziran: navodno je te noći izvršio proboj, a vlasti su također opisale kao ovisnika o drogama koji je uzimao LSD. Međutim, svi ti pokušaji diskreditacije žrtve zločina nisu uspjeli.

Protestni pokret bio je remetilački faktor za moćnike u RS. Sada je policija uklonila sve artefakte s demonstranata koji već mjesecima stoje na središnjem trgu u Banjoj Luci. Uključujući fotografije Davida i svijeće. Mnogi građani Bosne danas izlaze na ulice kako bi demonstrirali protiv hapšenja Davora Dragičevića – takođe u glavnom gradu Bosne. U Banjaluci je demonstrante izbacila policija i sada su u dvorištu crkve.

Višestruki transferi

Zastrašivanje demonstranata počelo je sedmicama ranije. Prema nevladinoj organizaciji “Pravda za Davida”, desetak osoba koje su proteklih mjeseci demonstrirale u Banja Luci zbog više vladavine zakona prebačeno je, neki na lošije položaje, a dvije su otpuštene. Devet njih je radilo u institucijama RS. Činjenica da su demonstrirali nije navedena kao razlog prelaska. Međutim, izgleda da nije slučajnost da su se nakon izbora službenici koji su posebno predani suočeni s transferima.

Pokret Pravda za Davida jedna je od rijetkih građanskih inicijativa u jugoistočnoj Evropi koja zahtijevaju reformu policije i pravosuđa. Mesecima, međutim, ni delegacija EU niti pojedine zemlje EU nisu podržale taj pokret, iako je Komisija EU u svom strateškom dokumentu jasno stavila do znanja da su državne strukture jugoistočne Evrope narušene privatnim ili partizanskim interesima. Ove godine se prvi put koristio izraz „državno hvatanje“. Građani u jugoistočnoj Europi pate od činjenice da se mogu kupiti stručna mišljenja i prosudbe, da je članstvo u obitelji ili stranci ključno, ali ne nužno i zakon.

Delegacija EU-a sada je „duboko zabrinuta“ zbog događaja u izjavi. Od vlasti RS-a zatraženo je trenutno objašnjenje. “Događaji u Banjoj Luci šalju alarmantni signal o stanju vladavine zakona u Bosni i Hercegovini”, kaže se u saopćenju.