PRAVOSUĐE BOSNE I HERCEGOVINE U RUKAMA MAFIJE

Prema podacima Transparency International BiH u reformu pravosudnog sistema BiH ulozeno je do 50 miliona dolara. Naravno tuđeg novca.Da su EU i USA svjesni ove promašene investicije postalo je jasno kada su angažovali stručnjaka za vladavinu prava ( Rajnhard Pribe) da uradi reviziju sistema. Pribeov izvještaj je katastrofalan po VSTS i cjelokupan pravosudni sistem u BiH.

Podsjećamo da je gospodin Pribe sličan posao obavljao u Makedoniji, a da su se prvi efekti njegovog izvještaja vidjeli tek nakon pune dvije godine. Većina uloženih sredstava plasirana je preko VSTS-a. Ovakvo katastrofalno stanje pravusuđa nakon ogromnog ulaganja ni najveći evropski skeptici nisu mogli da predvide. Zvanični Brisel smatra da je i sam ustavni okvir BiH nedorečen. Odnosno da ne obezbjeđuje potpunu nezavisnost pravosudnog sistema.

Oni koji su reforme kreirali na umu su imali svoje matične zemlje a ne BiH. Nisu mogli ni sanjati da će na čelo pravusudnih institucija doći korumpirani tužioci i sudije koji su pod kontrolom politike. Preko političkih moćnika pravosuđe u BiH je pod potpunom kontrolom raznih tajkunsko kriminalnih lobija. Prema izvještaju Brisela BiH i njeni entiteti se nalaze u fazi “zarobljene države” što je najsloženiji oblik korupcije. Svjedoci smo da za teška krivična djela korupcije, teške pljačke, pa i ubistva i zataškavanja ubistava za koje se osnovano sumnja da iza njih stoje državni službenici nikada niko nije odgovarao. I uzalud vapaji roditelja žrtava. Uzalud dokazi. Uzalud javno izrečena imena onih za koje se sumnja da su izvršili najteža krivična djela. Tužilaštva ćute. Ne sprovode istrage. Ili ih u nedogled razvlače. Pribeov izvještaj pored brojnih afera izdvaja slučajeve ubistava Davida Dragičevića iz Banjaluke i Dženana Memića iz Sarajeva kao ključne. I rješavanje ova dva slučaja označava osnovu za postojanje pravne države. Kao i za vraćanje povjerenja javnosti u pravosudni sistem.

Zbog svega toga apelujemo na OHR Da konačno shvate da ovo nisu Austrija, Njemačka, Švedska… Da konačno shvate da ovdašnje politike nisu evropske politike koje su u službi svojih građana. Apelujemo na vašu savjest i vašu obavezu da štitite evropske i civilizacijske norme. BiH je država u vlasništvu mafije i služi isključivo bogaćenju političke elite. Elite koja se postavila iznad prava, ustava i zakona. Višegodišnje tolerisanje ovakve situacije u pravosuđu od strane OHR-a odaje utisak da ovakav nakaradni sistem ima podršku međunarodne zajednice. Mi vas pitamo zašto je to tako? I da li je moguće da demokratske države podržavaju totalitarni režim i kriminal pod zaštitom državnih institucija. Zahtijevamo od vas da bez odlaganja preduzmete sve potrebne korake za konačno uvođenje vladavine prava. Vremena za projekte, i za politikanstvo više nema. Konkretni potezi moraju biti preduzeti istog momenta. Jer sve drugo bi moglo imati nesagledive posljedice.

Oprosta i zaborava nema

PRAVDA ZA DAVIDA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.