PRAVDA ZA DAVIDA UPUTILA ŽALBU DRAGANU LUKAČU, MINISTRU UNUTRAŠNJIH POSLOVA REPUBLIKE SRPSKE

Pravda za Davida uputila žalbu Draganu Lukaču koja se odnosi na odgovor koji je dostavljen od strane MUPa RS, vezan za zahtjev za pristup informacijama koji je dana 12.01. 2022. godine, otac ubijenog Davida Dragičevića, Davor Dragičević predao u Policijsku stanicu LAUŠ, a koji se odnosi na praćenje njegovog kretanja od strane MUPa RS.

Ističemo da informacije nisu dostavljene u zakonski predviđenom roku, te smo obavijestili i Institucijiu obudsmana za ljudska prava u BIH.

DOPIS UPUĆEN MINISTRU UNUTRAŠNJIH POSLOVA PRENOSIMO U CIJELOSTI.

Obraćamo vam se ispred udruženja građana „Put Pravde“ Banja Luka, Bosna i Hercegovina, osnovanog od  strane aktivista ljudskih prava „Pravda za Davida“ i humanitarne organizacije „Pravda za Davida i svu djecu  Bosne i Hercegovine”, te ulažemo žalbu na odgovor Ministarstva unutrašnjih poslova ( u nastavku MUP) , zaprimljen dana 04.03. 2022. godine

Dana 12.01. 2022. godine otac ubijenog Davida Dragičevića, Davor Dragičević je uputio dopis PS Lauš u kojem traži da mu se dostave informacije vezane za njegovu  konstatnu kontrlou kretanja od strane policijskih službenika MUPa. Posebno ističe noć sa 8.1. na 9.1.2022. godine kada su policijski inspektori čitavu noć proveli u vozilu ispred njegove kuće, gdje  su se nalazili  oko 8:30 časova ujutru. (Prilog 1- Zahtjev za pristup informacijama od 12.01.2022.). 

Pored toga što niste u zakonskom roku dostavili odgovor na tražene informacije,  smatramo da su dostavljene informacije nepotpune i netačne. Navodite  da ne postoji naredba za  praćenje gospodina Davora Dragičevića, te da pripadnici MUPa ne vrše nadzor njegove kuće, a mi posjedujemo dokaze da su pripadnici policije to činili. Sigurni smo da postoji naredba na osnovu koje ste pratili i pratite kretanje gospodina Dragičevića i članova grupe “Pravda za Davida” posljednje četiri godine, ali nam ne želite dostaviti prave informacije iz razloga što ne radite transparentno i  u skladu sa zakonom. Takođe smatramo da  u MUPu RS dolazi do velike zloupotrebe službenog  položaja.  Nažalost trenutno ne postoje institucije u državi koje će se suprostaviti ovom nakaradnom sistemu te  procesuirati nečasne pripadnike policije, ali se naše UG između ostalog zalaže za uspostavljanje vladavine prava, i uklanjanju korupcije unutar institucija kako bi konačno došlo do pravilnog funkcionisanja sistema.

Navodite da MUP RS u skladu sa zakonom utvrđenim nadležnostima obavlja redovne poslove u cilju zaštite od ugrožavanja Ustavom utvrđenog poretka i ugrožavanja bezbjednosti Republike Srpske i zaštitu ŽIVOTA I LIČNE BEZBJEDNOSTI GRAĐANA, na način da svakom čovjeku i građaninu obezbjeđuje jednaka zaštita i ostvarivanje njegovih Ustavom zagarantovanih prava i sloboda, što je u potpunosti kontradiktorno onome što se u stvarnosti dešavalo i dešava. 

Podsjećamo da je u martu 2018. godine ubijen sin Davora Dragičevića, David Dragičević student od 21 godinu, koji je otet u centru grada Banja Luke. Slučaj još uvijek nije riješen, a ubice i saučesnici uživaju i dalje na slobodi, zahvaljujući vašoj policiji. 

Otac ubijenog mladića je pokrenuo masovne proteste, koji su  uslijedili kao reakcija na PRESS konferenciju koju je organizovalo MUP RS dana 26. 3. 2018. godine u kojoj su iznesene najstrašnije laži o žrtvi i o stradanju ubijenog mladića. Vi, Ministre ste podržali tu  press konferenciju, te ste takođe iznosili niz neistina i o povredama na Davidovom tijelu. Pored toga, tražili ste od tadašnjeg  glavnog tužioca Želimira Lepira da donese ubrzanu naredbu o nesprovođenju istrage, te ste pravdali nestanak Davidovog donjeg veša, kojeg su krim tehničari i inspektori uklonili kako bi spriječili dokazivanje. Pitamo vas da li je to taj način na koji štitite ŽIVOTE I BEZBJEDNOST GRAĐANA?

Pored toga što su pripadnici Vaše policije duboko involvirani u slučaju ubistva Davida Dragičevića, isti su progonili roditelje koji su tražili istinu i pravdu, te ljude koje su podržavali njihovu borbu. Vaša policija nas je svakodnevno  bespravno lišavala slobode, progonila i diskriminisala, te je sve urađeno po Vašem naređenju i odobrenju, pa Vas sada pitamo da li je to taj način da svakom čovjeku i građaninu obezbjeđujete jednaku zaštitu u ostvarivanju Ustavom zagarantovanih prava i sloboda? 

Porodici Dragičević je povređeno osnovno ljudsko pravo,  PRAVO NA ŽIVOT, i to zbog toga što vaša policija i Okružno javno tužilaštvo Banja Luka,  tri godine nije  sprovodilo adekvatnu istragu u slučaju ubistva Davida Dragičevića, što je potvrdio Ustavni sud BiH usvajanjem apelacije koju je podnio gospodin advokat Ifet Feraget u martu 2019. godine.

Tužilaštvo BIH je u aprilu 2021. preuzelo predmet od Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske koji se odnosi na više osoba zbog radnji protiv službene dužnosti koje se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnog  djela protiv života na štetu oštećenog Dragičević Davida,  te pomoć počiniocu nakon izvršenog kaznenog djela.

Roditelji ubijenog Davida Dragičevića

 Suzana Radanović i Davor Dragičević

Sofija Grmuša, predsjednica udruženja

Banja Luka, 18. 03. 2022. godine                                                           

One Reply to “PRAVDA ZA DAVIDA UPUTILA ŽALBU DRAGANU LUKAČU, MINISTRU UNUTRAŠNJIH POSLOVA REPUBLIKE SRPSKE”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.