PRAVDA ZA DAVIDA UPUTILA OTVORENO PISMO CHRISTIANU SCHMIDT, VISOKOM PREDSTAVNIKU BIH

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića, od dana, 27. 3. 2022. boravi ispred Tužilaštva BiH u šatoru. Podsjećamo da je Tužilaštvo BIH predmet ubistva Davida Dragičevića prošle godine preuzelo iz Okružnog javnog tužilaštva BL, za koje je Ustavni sud BIH utvrdio da nije vodilo adekvatnu istragu, te da je porodici Dragičević narušeno osnovno pravo, PRAVO NA ŽIVOT.

S obzirom da je prošlo četiri godine od ubistva, te iako se predmet godinu dana nalazi u nadležnosti Tužilaštva bih još uvijek nije učinjen konkretan potez u istrazi, odnosno još nije došlo do hapšenja počinilaca i saučesnika, otac je odlučio da će boraviti ispred navedene institucije dok se ne dogode hapšenja.

Tim povodom aktivisti ljudskih prava “Pravda za Davida” uputili su otvoreno pismo Visokom predstavniku.

Dopis prenosimo u cijelosti:

Poštovani, 

Obraćamo Vam se ispred udruženja građana „Put Pravde“ Banja Luka, Bosna i Hercegovina, osnovanog od  strane aktivista ljudskih prava „Pravda za Davida“ i humanitarne organizacije „Pravda za Davida i svu djecu  Bosne i Hercegovine”

Povod našeg obraćanja Vama je posljednji vapaj oca Davora Dragičevića , kojem je kao što ste već upoznati ubijen sin u martu mjesecu 2018. godine. Od ubistva Davida Dragičevića prošle su četiri godine. Pri tome su roditelji, kao i grupa “Pravda za Davida” iscrpili niz zakonskih mogućnosti. 

O ubistvu Davida Dragičevića upoznat je cijeli svijet, ali i dalje nema nikakvog pomaka u rješavanju slučaja. 

Danas imamo situaciju gdje je očajni otac u pokušaju da dođe do pravde za ubijenog sina, od ovog nakaradnog sistema, natjeran na očajnički potez da svoje zdravlje, pa tako i život izloži na milost i nemilost korumpiranim nosiocima pravosudnih funkcija, ali i vas iz međunarodnih organizacija koji svojom šutnjom pridonosite i dajete ogromnu podršku tom nakaradnom sistemu.

Od okončanja rata u BIH, OHR se krije iza floskule da ne može on biti taj koji će od BiH napraviti funkcionalnu državu u kojoj će se poštovati Ustav i vladavina prava. Građane upućujete na to da njihovi birani predstavnici moraju biti ti koji će uraditi potrebne reforme u tom pravcu.  Mi Vas u tom slučaju pitamo šta Vi ovdje u stvari radite? Zbog čega postojite?

Svjedoci smo kao i Vi da decenijama traje bezvlašće i agonija korumpiranog pravosuđa u BiH. Pod vašim patronatom provođene su reforme pravosuđa koje osim kozmetičkih nisu donijele nikakve druge rezultate u oblasti vladavine prava. Na takve neuspješne reforme potrošeno je ne samo vrijeme nego su potrošeni i milioni eura naših građana, ali i građana zemalja iz kojih Vi dolazite. 

Mi ne možemo da shvatimo Vaše dugogodišnje povjerenje u nosioce vlasti koja kroz političku moć kontroliše Tužilaštva i Sudove u BiH, te na odgovorna mjesta postavlja svoje ljude koji nisu u službi vladavine prava već su u službi moćnika, tajkuna i raznih kriminalnih organizacija.

Ne možemo da shvatimo niti da prihvatimo mogućnost da su Vaše diplomate toliko naivne da su povjerovali da će ovakva vlast i ovakvo pravosuđe samo od sebe provesti preporuke iz Pribeovog izvještaja. 

Ogromna većina građana OHR smatra saučesnikom u stvaranju uslova za ovakvo stanje u pravosuđu, i pita se zbog čijih se to interesa tako ponašate. Jer ovo što se dešava u domaćem pravosuđu sigurno nije u interesu građana BiH i njenih entiteta. Takođe, ovakvo stanje nije u interesu Evrope i njenih građana jer na evropskom tlu egzistira država pod kontrolom kriminala, a vi to sve mirno posmatrate. Posljednji je čas da opravdate svoje postojanje, jer bi posljedice ovakvog stanja mogle biti katastrofalne.

Znamo da se OHR ne može direktno miješati u pojedinačne slučajeve koji se nalaze pred pravosudnim organima, ali u okviru Vašeg mandata, Vi se možete i morate miješati na način da izvršite pritisak na Tužilaštva i Sudove da svoje postupke usklade kako sa domaćim tako i sa evropskim pravosudnim normama. Vi morate izvršiti pritisak na nosioce političkih i pravosudnih funkcija da Pribeov izvještaj ne ostane mrtvo slovo na papiru, nego da bude primijenjen u praksi. 

Ovo je jedini način da vratite povjerenje građana u instituciju OHR-a koja za mandat između ostalog i ima stvaranje uslova za institucionalno funkcionisanje prava, pravičnosti i poštovanja osnovnih ljudskih prava zagarantovanih Ustavom i Evropskim  konvencijama.

S poštovanjem 

aktivisti ljudskih prava “Pravde za Davida”

One Reply to “PRAVDA ZA DAVIDA UPUTILA OTVORENO PISMO CHRISTIANU SCHMIDT, VISOKOM PREDSTAVNIKU BIH”

  1. Odlicno napisano,jos da dodam Ohr moze da uskrati i financijsku pomoc pravosudnim institucijama.I stvarno sta oni rade u BiH,vec vise od 20 god.Pravda za Davida!✌❤

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.