Pravda za Davida na Korčuli

Prvog dana korčulanske ljetne škole na kojoj raspravljamo o izazovima i naslijeđu ljevice imali smo priliku pogledati radnu verziju filma posvećenog čuvenom Emeriku Blumu, direktoru nekadašnjeg jugoslovenskog giganta Energoinvesta i nekadašnjem gradonačelniku Sarajeva.
Film režira uvažena bh režiserka Jasmila Žbanić koja nažalost juče nije bila sa nama uživo, ali se uključila telefonski.
Radna verzija filma je prvi put prikazana nadavno i to na Sarajevo Film Festivalu.
Preporučujemo film svima, a pogotovo generacijama koje nisu odrasle u vremenu u kojem je živio i radio Emerik Blum, a sve kako bi spoznali i shvatili kakvog vizionara i znalca je imala tadašnja BiH, tj. Jugoslavija.

Nevjerovatno zvuči da su poslovi koje je Energoinvest dobijao na međunarodnin tenderima imali vrijednost veću nego budžeti nekih od današnjih ex-YU republika.

Moiraina Damodred

Blum je čovjek koji je cijenio i ulagao velika sredstva u znanje, tj. obrazovanje radnika.
Čak je trpio i kritike od partije zbog čega radnike šalje daleko u inostranstvo na usavršavanje smatrajući da je to rasipništvo.
Međutim, radnici koji su se vraćali iz inostranstva, sa usavršavanja, bili su sposobni da čak u to vrijeme naprave softver za automatsko upravljanje pogonima. Pored toga, u to vrijeme, radnici su uspjeli da naprave i sistem elektronske pošte unutar Energoinvesta.

Za Bluma su ljudi, tj. radnici bili sve i osnova svega. Zadovoljan radnik za njega je bio temelj svega.

Kritikovao je univerzitetske profesore koji nisu učestovali u proizvodnji već su se bavili samo teorijom.

Blum je jedan od ljudi koji su učestvovali i u organizaciji Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine. Za njega to nije bio samo sportski događaj već prije svega razvojni.

Treba reći da je Emerik Blum preživio i Jasenovac. I ustaše su shvatili bili o kakvom znalcu je riječ, pa su ga koristili kao majstora za razne popravke unutar logora. Prilikom jedne od intervencija uspio je da pobjegne.

Nažalost, rat u BiH je uništio gotovo sve, pa i Energoinvest. Zanimljivo je bilo čuti od režiserke Jasmile Žbanić podatak da je prilikom obnove BiH nakon rata Svjetska banka odbila da kreditira i obnovu velikih giganata poput Energoinvesta. Sredstva su mogla da su ulažu samo u mala i srednja preduzeća.

Sa ove vremenske distance zvuči i izgleda nevjerovatno da je takvo nešto postojalo u bivšoj državi, ali je još nevjerovatnije da danas u vremenu tehnologije i znanja koje je na dohvat ruke ne možemo napraviti neki novi Energoinvest.

Da li je moguće da današnje društvo nema još jednog Emerika Bluma?

Veliko hvala režiserki Jasmili Žbanić na tome što je prva koja je ekranizovala priču o Emeriku Blumu i Energoinvestu. Blum je svakako to zaslužio.

Danas slijedi drugo veče korčulanske ljetnje škole. Vidimo se!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.