POZIV VISOKOM PREDSTAVNIKU U BiH DA NAMETANJEM VLADAVINE PRAVA OKONČA AGONIJU OBIČNIH GRAĐANA

Udruženja građana Put Pravde, Pravda za Davida iz Banjaluke, Asocijacija Pravda za Davida i svu djecu BiH iz Austrije, te grupa Pravda za Davida pozivaju visokog predstavnika u BiH ( Christian Schmidt) da hitno, bez oklijevanja nametne zakon svih zakona. Zakon koji se u uređenim zemljama podrazumijeva, ali u BiH takav zakon mora biti silom nametnut. Zakon koji će garantovati poštovanje Ustava BiH i potpisanih Evropskih konvencija koje obavezuju na poštovanje ljudskih prava a naročito prava na život. Ovakav zakon mora biti nametnut i sproveden zbog institucionalnog zataškavanja, odnosno entitetsko državnog projekta zataškavanja ubistava Davida Dragičevića i Dženana Memića.

Gospodine Schmidt podsjećamo vas na niz izvještaja podnesenih Savjetu bezbjednosti UN i Evropskom parlamentu uključujući i Pribeov izvještaj koji su stanje u BiH a naročito stanje u pravosuđu označili katastrofalnim. U mnogim zvaničnim izvještajima koje su radili evropski stručnjaci iz oblasti prava ubistva Davida Dragičevića i Dženana Memića označena su kao ključni slučajevi u borbi sa kriminalizovanim drzavnim institucijama i privatizovanim pravosudnim sistemom.

Gospodine Schmidt rješavanjem ova dva slučaja gotovo cijela kriminalna hobotnica koja guši napredak BiH i njenih entiteta postala bi ružna prošlost. Hobotnica koja danas pokušava prijetnjama i govorom mržnje izazvati nove sukobe u BiH, ali i na cijelom Balkanu prestala bi da postoji i stvorili bi se uslovi za konačno formiranje institucija i pravosudnog sistema koji ne bi bio pod kontrolom kriminalnih i narko kartela koji se kriju iza državnih institucija i lažnih nacionalnih interesa. A sve sa isključivim ciljem očuvanja svojih pozicija koje im garantuju neprovođenje istraga za najteža krivična djela korupcije, pljačke, raznih nezakonitih pogodovanja pa čak i ubistava.

Vi jeste iskusan diplomata ali sigurno niste svjesni sa kakvim dvoličnim prevarantima imate posla. Ne dozvolite da Vas kao i vaše prethodnike uvuku u svoje lažne nacionalne igre. Ne pomislite da sa njima možete napraviti bilo kakav dogovor koji će biti poštovan. OHR to bezuspješno i uporno pokušava postići već dugi niz godina. Toliko ste uporni u svom naumu koji godinama ne donosi rezultate da je većina građana ubijeđena da vama (OHR) odgovara stanje krize i haosa pa se ogroman broj stanovnika odlučuje na iseljenje nevideći bilo kakvu nadu za normalnim životom u BiH i njenim entitetima.

Kao građani ali i kao aktivisti grupe Pravda za Davida pozivamo vas da zaustavite bezvlašće i agoniju u kojoj se BiH nalazi. Nedavnim nametanjem izmjena izbornog zakona ste dokazali da imate instrumente da to uradite. Pozivamo Vas i zahtijevamo od Vas da nametanjem vladavine prava konačno ostvarite pozitivan pomak za sve građane a ne samo za nosioce vlasti i političke stranke.

PRAVDA ZA DAVIDA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.