POLITIKA PROTIV PRAVNE DRŽAVE, HOĆE LI BITI SMIJENJENA GORDANA TADIĆ?

Vijest o mogućoj smjeni državne tužiteljice Gordane Tadić nije iznenadila bilo koga ko prati dešavanja i prilike u BH pravosuđu. Kao i dešavanja u pravosudnim sistemima na nivou entiteta. Ovaj najavljeni potez je još jedan dokaz kontrole političkih moćnika nad pravosuđem u BiH.

Ne želimo da branimo tužiteljicu Tadić. Niti želimo da branimo bilo kojeg drugog tužioca. Ali je ipak jasno da bi njena smjena došla u momentu kada je tužilaštvo sa mrtve tačke pokrenulo slučajeve ubistava Davida Dragičevića i Dženana Memića. Slučajeva koji su u Pribeovom izvještaju označeni kao osnova za postojanje pravne države. Politika i ovaj put staje u zaštitu kriminala i krimalnih klanova bliskih vlastima. I sa pozicije glavnog tužioca uklanja osobu koja je pokazala volju da se ova dva slučaja privedu kraju.

Od eventualno novog glavnog tužioca bi zahtijevali hitan nastavak istrage i radnji koje je državno tužilaštvo započelo. Takođe bi zahtijevali sastanak sa predstavnikom porodica Dragičević i Memić. Od tog sastanka bi zavisili naši budući koraci. Vremena za izbjegavanje i razvlačenje istrage više nema. I svaki pokušaj opstrukcije će pred tužilaštvo i institucije dovesti hiljade građana. Nadamo se da sadašnji ili novi tužilac shvata ozbiljnost situacije. Kao i da shvata da je građanima okupljenim oko porodica Dragičević i Memić strpljenje na izmaku. Postojanje pravne države i jednakosti pred pravnim sistemom mora biti hitno i bez odlaganja osigurano. Velika odgovornost za stanje i buduća dešavanja je na glavnom tužiocu Tužilaštva BiH. Želimo da vjerujemo da će situacija biti ozbiljno shvaćena i da će profesionalna etika prevladati nad političkim interesima.


Oprosta i zaborava nema
PRAVDA ZA DAVIDA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.