Mi smo humanitarna organizacija: „Gerechtigkeit für David und alle Kinder von Bosniaen und Herzegovina“ (Pravda za Davida i svu djecu Bosne i Hercegovine) iz Beča, koju su osnovali Davor Dragičević i Suzana Radanović – roditelji ubijenog Davida Dragičevića iz Banje Luke .

Pregled

Gubitak djeteta nešto je čemu većina građana BiH izražava najveću naklonost i upravo je ta empatija rušila etničke granice u Bosni i Hercegovini i pretvorila proteste u masovne demonstracije. To je stvorilo veliku zabrinutost kod političkih elita, koje vide sebe i svoj model upravljanja zasnovan na „etničkoj podjeli i podstičući strah od drugih“ u riziku. Nepostojanje politike i nezadovoljstvo sistemom ujedinilo je Srbe, Hrvate i Bošnjake zbog borbe Davora Dragičevića za pravdu.

Kratki uvod i pozadina

David Dragičević (21) bio je višestruki mladić iz Banjaluke. Studirao je na dva fakulteta – Elektrotehnički fakultet u Banjaluci i online IT Akademiju iz Zemuna. Zarađivao je džeparac još od srednje škole popravljajući računare svojih prijatelja i dajući privatne časove matematike i računarske nauke osnovcima i srednjoškolcima. Na taj je način želio pomoći svom ocu, koji je konobar s vrlo skromnim primanjima i velikim kreditima, da pokrije troškove za svoje obrazovanje. Nakon što su se njegovi roditelji razveli, majka se preselila u Austriju pruživši mu priliku da napusti zemlju u kojoj je rođen i preseli se u razvijeno okruženje. Međutim, on je odlučio ostati u Banjaluci kod svog oca Davora. Ima dva brata i sestru.