O KAKVIM REZULTATIMA I KAKVOM NAPRETKU SU GOVORILI VSTS I ČLANOVI NORVEŠKE SUDSKE ADMINISTRACIJE? ILI KAKO SU PONOVO IZVARALI STRANCE

Nakon što je nedavno održan već zaboravljeni sastanak Norveške sudske administracije i članova VSTS-a BiH, u izjavama za medije smo mogli čuti da su stabilnost i funkcionalnost VSTS-a od ključne važnosti u trenutnoj situaciji u kojoj se zemlja nalazi. Takođe je ponovljeno i kako je izgradnja kvalitetnijeg i efikasnijeg pravosuđa već godinama u fokusu saradnje Norveške i VSTS-a. Te da će u narednom periodu pažnja biti usmjerena na održivost postignutih rezultata.

Građani koji su pročitali ovakvu izjavu su ostali u šoku od onoga što su čuli i pitaju se kako je ovo moguće?

Država Norveška kao i mnoge druge zemlje uložila je ogromne napore i finansijska sredstva u stvaranje efikasnog pravosudnog sistema u BiH. Zaključci koje su članovi Norveškog tima iznijeli na press konferenciji doneseni su na osnovu razgovora i zvaničnog izvještaja koji su dobili od VSTS-a. Međutim ono što oni ne shvataju je to da ovo nije Norveška i da nije nužno da u zvaničnim dokumentima stoji makar jedna riječ istine. Predstavnicima uređenih zemalja koji se decenijama trude da nam pomognu mora biti jasno da na ključnim pozicijama u pravosuđu u našoj zemlji ne sjede profesionalci koji svojim radom garantuju poštovanje zakonskih propisa. Na ključnim pozicijama u BH pravosuđu i dalje su stranački kadrovi, a sam pravosudni sistem je u funkciji zaštite raznih kriminalno tajkunskih lobija.

Norvežanima ali i ostalim delegacijama koje budu dolazile preporučujemo da osim zvaničnih izvještaja pročitaju i recimo zaključke sa Treće međunarodne konferencije o antikorupcijskoj kampanji i podizanju svijesti javnosti o radu tužilaštava u BiH. Na ovoj trećoj konferenciji organizovanoj od strane UG Put Pravde – Pravda za Davida su predstavljeni rezultati istraživanja o stanju u pravosuđu ali i istraživanja o povjerenju građana u postojeći pravosudni sistem. Na samoj konferenciji učestvovao je i Erik Larson viši savjetnik u antikorupcijskom timu KS. Takođe prije davanja ovako neozbiljnih izjava obavezno je pročitati Pribeov izvještaj, ali i mnoge druge izvještaje evropskih i svjetskih zvaničnih tijela koji jasno govore o katastrofalnom stanju u pravosuđu, za šta ogromnu odgovornost snosi VSTS.

Iz svega navedenog ostaje nejasno o kakvim rezultatima i kakvom napretku su govorili članovi Norveške delegacije i članovi VSTS-a.
Mi ćemo nabrojati samo neke od “rezultata” VSTS BiH u proteklom periodu.

Nikada ni jedan slučaj krupnog kriminala za koji se vežu imena ljudi bliskih vlastima nije dobio svoj sudski epilog.

Broj nerješenih ubistava je toliki da se može smatrati da je ovakvo stanje postalo praksa.

Samo u RS od 2008 godine u zastaru je otišlo 579 predmeta a naredba o nesprovođenju istrage je donešena u nevjerovatnih
27 592 slučaja. Nikada ni jedan tužilac nije sankcionisan zbog eventualnih propusta koji su doveli do ovakvog stanja.

Kada je riječ o slučajevima ubistava Davida Dragičevića i Dzenana Memića koji su u Pribeovom izvještaju označeni kao ključni slučajevi za postojenje vladavine prava. Više je nego jasna uloga pojedinih nosioca tužilačkih i sudskih funkcija na zataškavanju istine o ubistvima ova dva mladića. U slučaju Memić vođena je lažna istraga i sudski procesi za nepostojeću saobraćajnu nesreću. Dok u slučaju ubistva Davida Dragičevića stvarna istraga nikada nije vođena. Odnosno vođena je na način koji je trebao da obezbijedi da se istina nikada ne sazna. Postupajući tužilac Dalibor Vrećo u slučaju Dragičević je i pored brojnih propusta i zahtjeva za njegovom smjenom imao punu podršku VSTS-a. Jasno je da banjalučko Okružno tužilaštvo nije uradilo ništa što bi moglo dovesti do procesuiranja odgovornih za ubistvo i zataškavanje ubistva Davida Dragičevića. Upravo suprotno, takvo tužilaštvo se upustilo u progon roditelja ubijenog Dragičevića ali i aktivista grupe Pravda za Davida. Što je svakako presedan u modernoj evropskoj sudskoj praksi.

Mnogo je dokaza i razloga zbog kojih opravdano možemo reći. Gospodo Norvežani nasjeli ste i izvarani ste kao i mnogi prije vas. Razumijemo da vi dolazite iz uređene zemlje i da vaš mentalitet ne razumije naše prilike. Ali vi ste profesionalci koji sebi ne bi smjeli dopustiti ovakve greške.

PRAVDA ZA DAVIDA

One Reply to “O KAKVIM REZULTATIMA I KAKVOM NAPRETKU SU GOVORILI VSTS I ČLANOVI NORVEŠKE SUDSKE ADMINISTRACIJE? ILI KAKO SU PONOVO IZVARALI STRANCE”

  1. Nadam se da ce ovaj osvrt stici u prave ruke, pored navedenih Norvezana i samog VSTV i dalje : Ambasada i sire javnosti. Kod nas vise nista nije da bi se tome neozbiljno pristupalo. Ne treba da dolaze u BiH “da im put vidi kaput” sto bi narod rekao!
    Putu PRAVDE sve pohvale!

Leave a Reply

Your email address will not be published.