NEMA ODGOVORA OD SUDA DA LI JE PRESUDA PRAVOSNAŽNA

Danas je na adresu udruženja građana “Put Pravde”-”Pravda za Davida” , iz Osnovnog suda u Banjoj Luci stigao odgovor za zahtjev za pristupu informacijama vezanim za suđenje krim tehničara optuženih za uništavanje donjeg veša Davida Dragičevića.

Kao što je javnosti već poznato kriminalističke tehničare koji su bili optuženi za uništavanje krunskog dokaza postupajući sudija Radmila Medaković je dana, 27.01.2022. godine oslobodio optužbe.

Takva presuda je uslijedila zbog “nedostatka” dokaza od strane Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka koje je podiglo optužnicu protiv dvojice krim tehničara za uništavanje krunskog dokaza o ubistvu Davida Dragičevića, a istu nije uspjelo dokazati pred Osnovnim sudom u Banjaluci.

Da je optužnica tužioca Dalibora Vreće nepotpuna i nakaradna odavno je jasno svima. Roditelji ubijenog Davida Dragičevića i grupa “Pravda za Davida” su konstantno ukazivali da se radi o suđenju koje je pokrenuo tužilac za kojeg je dokazano da je sprovodio neadekvatnu istragu u slučaju ubistva Davida Dragičevića, a Osnovni sud u Banjaluci  je dao zeleno svjetlo da ovaj proces započne, odnosno potvrdio optužnicu Dalibora Vreće. Uprkos činjenici da je navedeni tužilac bio zadužen za slučaj Dragičević, sud mu je ipak dozvolio da zastupa i ovu optužnicu koju je podigao protiv svojih saradnika. 

Kada se uzme u obzir da su optužena samo dvojica krim tehničara , a mnogo više službenika je involvirano u uništavanju krunskog dokaza u istrazi, naravno da je optužnica nepotpuna.

Članovi UG “Put Pravde”- “Pravda za Davida” su od početka suđenja u 2021. godine redovno podnosili zahtjev za prisustvovanjem ročištu, te su se na taj način trudili da vrše monitoring istog.

S obzirom da je suđenje pred Osnovnim sudom završeno, UG “Put Pravde” je Osnovnom sudu 15. 02 2022. godine uputilo zahtjev za pristup informacijama u kojem se od suda, te postupajućeg sudije u predmetu Radmile Medaković traže sledeće informacije:

  1. Da li je presuda pravosnažna i konačna?
  2. Da li se Okružno javno tužilaštvo Banja Luka  žalilo na presudu Okružnom sudu?
  3. Ukoliko se Okružno javno tužilaštvo žalilo može li se dobiti kopija žalbe na uvid?
  4. Da li se može dobiti transkript snimanja (tonski zapis)?
  5. Da li se može dobiti kompletirana završena presuda?

Odgovor koji je stigao iz Osnovnog suda je po svom sastavu djelimičan.

odgovor od Osnovnog suda u Banjoj Luci

S obzirom da Osnovni sud nije udovoljio našem zahtjevu te nam nije dostavio tražene informacije, primorani smo da se obratimo Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka, konkretno, postupajućem tužiocu Daliboru Vreći, kojem ćemo narednih dana uputiti dopis sa zahtjevom da nam se dostave navedene informacije.

One Reply to “NEMA ODGOVORA OD SUDA DA LI JE PRESUDA PRAVOSNAŽNA”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.