NASTAVLJAJU SE SUĐENJA GRUPI “PRAVDA ZA DAVIDA”

photo by SRPSKAINFO.COM

Osnovni sud u Banjaluci je uputio poziv na usmeni pretres Sofiji Grmuši, radi ispitivanja u svojstvu okrivljenog, radi prekršajnog postupka koji je pokrenut od strane Policijske stanice Banjaluka – Centar. 

U pozivu se navodi da je saslušanje vezano za prekršajni nalog koji je izdat dana 31.01.2021. godine.

“31.01.2021. godine smo bili na Davidovom trgu u periodu između 18 i 20h, radi obilježavanja rođendana ubijenog  Davida Dragičevića koji je  taj dan trebao napuniti 24 godine.  Mediji su takođe prisustvovalii kako bi ispratili ovaj događaj, te smo nakon izjava za medije i live snimka koji emitujemo na FB grupi “Pravda za Davida” otišli sa navedenog mjesta” rekla je Sofija Grmuša.

Sofija ističe da su se u neposrednoj blizni nalazili policijski službenici koji su nadgledali članove grupe “Pravda za Davida”, ali im niko od tih policijskih službenika nije prilazio, niti davao upozorenja, niti  izdao bilo kakav prekršajni nalog.

“Svjesna sam da nisam nikakav prekršaj učinila, te je sve ovo nastavak progona nas koji insistiramo na rasvjetljenu ubistva Davida Dragičevića. Prekršajni nalog mi je stigao na kućnu adresu, koji sam odmah predala na sudsko odlučivanje. MUP RS već tri godine maltretira nas sa kojekakvim prekršajnim nalozima, koji na kraju na sudu padaju. Uprkos tome što nas sud oslobađa, oni uporno nastavljaju sa pokretanjem neosnovanih prekršajnih postupaka ”, ispričala je Grmuša

Podsjećamo da je više od 200 sudskih procesa pokrenuto od strane PS Banjaluka – Centar protiv članova grupe “PRAVDA ZA DAVIDA” koje je Osnovni sud u Banjaluci oslobodio odgovornosti u svim prekršajnim postupcima. Dakle sud je utvrdio da ne postoje elementi prekršaja i da policijski službenici izdaju prekršajne naloge koje nemaju zakonsko uporište.

Pokrenuli smo i krivične prijave protiv policajca, ali Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci apsolutno ništa ne radi po pitanju naših krivičnih prijava. Bitno je istaknuti da su policijski službenici vršili ozbiljna krivična djela za koja bi u jednoj normalnoj državi,  tužilac samoinicjativno trebao  pokrenuti istragu  protiv policijskih službenika. Nažalost, kod nas tužioci rade u sprezi sa policijom, i međusobno se štite, te smo svjesni da trenutno ne postoji tužilac koji će procesuirati nečasne policijske službenike. I nije im u interesu da rasvjetljavaju teška krivična dijela, te da unapređuju rad pravosudnih institucija, već upravo rade suprotno. 

Suđenje Sofiji Grmuši je zakazano za 23.03.2022. godine u prostorijama Osnovnog suda u Banjaluci.

One Reply to “NASTAVLJAJU SE SUĐENJA GRUPI “PRAVDA ZA DAVIDA””

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.