Nastavlja se suđenje u slučaju Memić: Saslušanje dva zaštićena svjedoka

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=1419045741876931

https://www.facebook.com/ZaDzenana/videos/538693587654466

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje Zijadu Mutapu i drugima nakon više od mjesec dana pauze. Posljednje ročište održano je 7. aprila kada je svjedočio bivši tužilac Meris Ćato koji je bio postupajući tužilac na uviđaju u noći 8. februara 2016. godine kada je pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima zadobio povrede Dženan Memić i Alisa Mutap koja je jedna od optuženih u ovom predmetu. Memić je preminuo 15. februara 2016. godine u 22. godini života.

Danas bi trebala svjedočiti četiri svjedoka od kojih su dva zaštićena, a dva svjedoka će biti saslušana na okolnosti vještačenja centralne jedinice sa koje je brisan videonadzor hotela Crystal za dane 8., 9., 10. i 11. februar 2016. godine.

Pored Zijada Mutapa u ovom predmetu su optuženi Mutapova kćerka Alisa Mutap – Ramić, Hasan Dupovac, bivši šef Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), policajac Josip Barić i radnik Hotela “Crystal” Muamer Ožegović.

Oni se terete da su prikrivanjem dokaza i počinitelja, fingiranjem dokaza, prikrivanjem činjenica koje su im poznate, poduzimali radnje s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život usljed kojih je i preminuo.

Porodica Memić više od šest godina traga za istinom o smrti Dženana Memića, a pravnoj borbi kroz koju su prošli i koju još uvijek prolaze ne nazire se kraj.

Iako je pravosnažnom presudom Vrhovnog suda FBiH utvrđeno da povrede Dženana Memića ne odgovaraju onima iz saobraćajne nesreće i da nema dokaza da se događaj desio na opisani način u optužnici čime je i oborena optužnica Tužilaštva KS, formalno predmet o ubistvu Dženana Memića još uvijek ne vodi Tužilaštvo BiH.

Riječ je o slučaju koji više od šest godina drži pažnju i medija i javnosti, a najviše zbog upornosti porodice Memić, advokata Ifeta Ferageta i činjenica koje ukazuju da je vođena neadekvatna istraga koja nije dovela do ubica mladića kobne noći u Velikoj aleji.

nap.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.