KRIM-TEHNIČARI OSLOBOĐENI OPTUŽBI ZA UNIŠTAVANJE DOKAZA U PREDMETU DAVID DRAGIČEVIĆ

https://www.facebook.com/pravdazadavidadragicevica/videos/230746129149974

Kriminalistički tehničari MUP-a RS Mikica Marjanac i Zoran Bošnjak danas oslobođeni optužbi za uništavanje dokaza u predmetu “David Dragičević”.

Osnovni sud u Banjaluci oslobodio je krim tehničare Policijske uprave Banjaluka Mikicu Marijanca i Zorana Bošnjaka krivice da su uništili dokaz u istrazi ubistva Davida Dragičevića
Sudija Radmila Medaković izjavila je u obrazloženju presude da tužilaštvo nije dokazalo navode iz optužnice.

– Nije dokazan umišljaj, odnosno da su optuženi svjesno uništili dokaz koji je bio bitan u istrazi ubistva – dodala je Medakovićeva.

Tužilac Dalibor Vrećo odbio je komentarisati presudu, dok je otac ubijenog mladića Davor Dragičević pred sudom uzvikivao da je ovo zločinačka država i pitao da li su ljudi srećni što mu je ubijeno dijete.

Davor Dragičević ujedno je najavio da će 27. marta doći pred Tužilaštvo BiH sa šatorom i da neće odlaziti.
Ukoliko ne budu počeli rješavati ubistvo Davida Dragičevića i hapsiti odgovorne 27. marta ujutro doći ću ispred Tužilaštva BiH i neću odlaziti, pa neka me uhapse- rekao je Dragičević.

Optužnica protiv krim-tehničara podignuta je u septembru 2018. godine, a optuženi su se o krivici izjasnili u decembru 2018, odnosno januaru 2019. godine.

Suđenje optuženima počelo je u aprilu prošle godine.

Prema optužnici, Marijanac i Bošnjak bacili su bokserice koje su 25. marta 2018. godine, nakon obdukcije tijela ubijenog mladića, prebačene u depozit Policijske uprave Banjaluka, odnosno u prostoriju za sušenje predmeta.
Dakle, u namjeri da spriječe ili otežaju dokazivanje uništili su predmet koji služi kao dokaz, čime su počinili krivično djelo “sprječavanje dokazivanja” – navodilo se u optužnici.

Iz iskaza optuženih kriminalističkih tehničara tokom istrage moglo se jasno vidjeti da je nestanku, kako ga je tužilaštvo ocijenilo, potencijalno krunskog dokaza, prethodila rasprava između Marijanca i Bošnjaka sa jedne, te inspektora Siniše Kojdića s druge strane, a koji nije bio obuhvaćen optužnicom.

Tokom saslušanja u istrazi su prebacivali odgovornost s jednih na druge, pa su tehničari navodili da je inspektor bio taj koji je rekao da donji veš ne treba i da se baci, ali je ostalo nejasno ko je na kraju bacio materijalni dokaz.
Inspektor Kojdić je kao svjedok pred tužiocima izjavio da se ne može sjetiti šta je pričao dok je boravio sa kriminalističkim tehničarima u prostoriji za sušenje dokaza, ali je zato bio siguran da tehničarima nije rekao da bace bilo šta od predmeta.

– Svjedok je naveo da je on u tom momentu obavio više telefonskih razgovora, kako sa rukovodiocima, tako i sa dežurnim tužiocem, te da nije obraćao pažnju na to šta rade krim–tehničari, a napomenuo je da se radi o krim-tehničarima sa višegodišnjim iskustvom – navedeno je u dokumentaciji tužilaštva.

Tokom jučerašnjih završnih riječi, postupajući tužilac Dalibor Vrećo je tvrdio da su dokazani navodi optužbe, uz ocjenu da je donji veš “mogao eventualno poslužiti kao dokaz u krivičnom djelu ubistvo Davida Dragičevića”. Tvrdio je i da je optuženi dvojac “namjerno i svjesno” uništio ovaj predmet, odnosno da su bokserice bacilli u smeće.

Sa druge strane, odbrana je isticala da nijedan element bića krivičnog djela nije dokazan, a osporavali su sve, od kvalifikcije djela, vremena i načina počinjenja, oblika saizvršilaštva, dokaznog svojstva Davidovog donjeg veša i drugog, tražeći oslobađanje optuženog dvojca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.