Javni poziv za Medije

Poštovani predstavnici medija,

Obavještavamo vas da 04. septembra 2021. godine organizujemo kratku konferenciju za medije na centralnom Trgu u Tesliću sa početkom u 12:00 časova. Konferencija se organizuje u sklopu Antikorupcijske kampanje i podizanja svijesti javnosti o radu Tužilaštva u Republici Srpskoj udruženje građana “Put Pravde” Banja Luka sprovodi aktivnosti javnog zagovaranja o neadekvatnom radu Tužilaštva. Po trenutnom modelu tužilačke istrage tužilac ima ogromnu moć nad kojom nema nikakvog mehanizma ni interne ni vanjske kontrole (Zakon o javnim tužilaštvima Republike Srpske (Službeni glasnik Republike Srpske broj: 69/2016)). Tužilac slobodno odlučuje da li će pokrenuti istragu, protiv koga će otvoriti istragu, kada će i protiv koga istragu obustaviti, koga će optužiti, kada će odustati od optužbe i hoće li podnositi žalbu i da li će odustati od podnesene žalbe. Doda li se tome potpuna sloboda u planiranju istrage i potpuno slobodno odlučivanje koje će dokaze izvesti, moguće je zaključiti koliki je obim tužilačke nekontrolisane moći. U rukama nesavjesnog tužioca svaka  istraga može biti opstruisana i namjerno upropaštena bez ikakve odgovornosti. Takođe, svaka optužba se može planirano okončati oslobađajućom presudom koja pokriva zloupotrebe tužilačkih ovlaštenja. 

Treća aktivnost je organizovanje promotivnih štandova, anketiranje građana i potpisivanje peticija u 10 različitih gradova Republike Srpske: Banjoj Luci, Gradišci, Laktašima, Tesliću, Prnjavoru, Novom Gradu i Bijeljini, Trebinju, Prijedoru i Doboju. Ovo je ujedno i centralna aktivnosti projekta koja se sastoji od više različitih podaktivnosti. Pojedinačni ciljevi svake zagovaračke kampanje sastoje se u većoj informisanosti građana o ovom značajnom problemu kako bi se u direktnom kontaktu sa stanovnicima svake posjećene opštine ili grada došlo do dodatnih informacija o problematičnosti rada Tužilaštva na lokalnom nivou. Posebni ciljevi ovih podaktivnosti odnose se na prikupljanju informacija o radu lokalnih Tužilaštava od građana, djeljenje informativnog materijala osmišljenog u prvoj fazi projekta te generalnom prikupljanju informacija o radu Tužilaštva na lokalnom nivou kroz direktan kontakt sa građanima.

Posebna podaktivnost ove projektne faze jeste kontakt i sa lokalnim medija. Planiramo se direktno obratiti svim medijima koji djeluju u svakoj lokalnoj zajednici koju planiramo posjetiti kako bi prije svega prikupili informacije vezane za rad tužilaštva na lokalu i kako bi obezbjedili dodatnu vidljivost projekta.

Ovim javnim pozivom pozivamo sve medije koji djeluju na području Teslića da nam se pridruže na centralnom Trgu, u subotu, 04. septembra 2021. godine u cilju organizovanja kratke pres konferencije sa ciljem boljeg informisanja javnosti o Kampanji i podizanja svijesti javnosti o radu Tužilaštva u Republici Srpskoj.

Unaprijed zahvalni, 

S poštovanjem,

Sofija Grmuša, predsjednica udruženja  građana “Put Pravde” Banja Luka

Administrativni tim “Pravda za Davida

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.