Javna debata: OTVORENO O PRAVOSUĐU

Udruženje građana “Put Pravde” Banja Luka, osnovano od strane dijela aktivista ljudskih prava “Pravda za Davida” u saradnji sa asocijacijom “Pravda za Davida i svu djecu Bosne i Hercegovine” Beč, Austrija uz podršku Fondacije Friedrich Ebert (FES) – Za Socijalnu demokratiju, organizuje seriju Zoom javnih debatana temu: OTVORENO O POLICIJI, TUŽILAŠTVU, PRAVOSUĐU I POLITICI! Na svaku Zoom sesiju pozvani su čelni predstavnici institucija sistema obuhvaćenih temom debate. Pored njih, poziv je upućen svim zainteresovanim iz javnog i političkog života.

Nakon uspješno održane dvije debate, slijedi treća na temu: OTVORENO O PRAVOSUĐU!

Osnivanje nezavisnog regulatora u oblasti pravosuđa bio je jedan od najvažnijih koraka u reformi pravosuđa koju je kreirala međunarodna zajednica (OHR) nakon sveobuhvatne analize funkcionisanja pravosudnog sistema. Proces je otpočeo nametanjem zakona o tri visoka sudska i tužilačka vijeća, koja su funkcionisala kao jedinstveno tijelo i u čijem radu su učestvovali i međunarodni članovi. Osnovni cilj je bio eliminisanje moćnog uticaja politike na izbor nosilaca pravosudnih funkcija i uspostavljanje nezavisnog pravosuđa.

Sljedeći korak bilo je potpisivanje sporazuma o prenosu nadležnosti u oblasti pravosuđa sa entiteta na državu i osnivanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Koliko su opisani koraci bili funkcionalni? Koliko suprocedure ispoštovane? Koliko korisnici ove institucije uopšte ostvarili svoja prava biće samo neka od pitanja na ovoj Zoom Sesiji. Postavlja se otvoreno pitanje korektivnog uticaja slučajeva „Dragičević“i „Memić“ na rad pravosudnih institucija?

Moderator sesije je predsjednik Skupštine udruženja građana „Put Pravde “Banja Luka: Marko Nikolić. Datum održavanja je 24. april 2021. godine u 14:00 časova. Link će biti aktivan nekoliko trenutaka prije početka sesije:

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/87424379428…

Meeting ID: 874 2437 9428

Passcode: 214550

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.