Javna debata: OTVORENO O POLICIJI!

Udruženje građana “Put Pravde” Banja Luka, osnovano od strane dijela aktivista ljudskih prava “Pravda za Davida” u saradnji sa asocijacijom “Pravda za Davida i svu djecu Bosne i Hercegovine” Beč, Austrija uz podršku Fondacije Friedrich Ebert (FES) – Za Socijalnu demokratiju, organizuje seriju Zoom javnih debata na temu: OTVORENO O POLICIJI, TUŽILAŠTVU, PRAVOSUĐU I POLITICI! Na svaku Zoom sesiju pozvani su čelni predstavnici institucija sistema obuhvaćenih temom debate. Pored njih, poziv je upućen svim zainteresovanim iz javnog i političkog života.

Primarni cilj ovog događaja je insistiranje na krivičnoj odgovornosti svih onih koju su činjenjem, ali i nečinjenjem doveli do opstrukcije istrage u slučaju ubistva Davida Dragičevića. Sekundarni cilj ovog događaja je retrospektiva rada Policije, Tužilaštva i Pravosuđa te uloga Politike u goneralnom pogledu i načinima na koji su građani odreagovali na aktivnosti institucija sistema u konkretnom slučaju ubistva Davida Dragičevića.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je kao primarni nosioc policijskih aktivnosti u posljednje vrijeme u fokusu javnosti zbog neadekvatnog rada, organizovanog kriminala i korupcije koja je svakodnevno prisutna u radu ove institucije. Ukoliko se analizira rad policije iz ugla organizovanog ubistva Davida Dragičevića jasno se vidi koliko je ova institucija neadekvatno odreagovala od samoga početka. Tokom potrage za nestalim Davidom policija nije poduzela sve zakonske i pravne korake niti je organizovala adekvatnu potragu za nestalim mladićem. Nakon pronalaska tijela ubijenog Davida, policija je dalje nastavila sa aktivnostima u smjeru narušavanja osnovnih prava dok je kao institucija zadužena da ta ista prava štiti. Pod ovim u prvom redu mislimo na organizovanje zločinačke konferencije za medije i mnogobrojne iznesene laži kojima je ova institucija pokušala da sakrije objektivne činjenice i zaštiti sopstveni zločin. Iz ugla pojave prvih, građanskih, nepolitičkih, dugotrajnih protesta „Pravda za Davida“ možemo jasno da vidimo koliko je policija usmjerila svoje aktivnosti protiv građana, u smjeru narušavanja osnovnih ljudskih prava. Najveći svjedoci su događaji od 25. do 31. decembra 2018. godine kada smo imali policijsko nasilje nad građanima Banja Luke.

Tema prve Zoom sesije je Javna debata: OTVORENO O POLICIJI!

Ovim putem Vas pozivamo da budete jedan od učesnika u debati, te da nam Vaše učešće potvrdite putem email adrese putpravde@gmail.com najkasnije do 18.3.2021.

Tokom ove Zoom sesije imaćemo priliku poslušati kratku prezentaciju o radu policije u Banja Luci, njihovim aktivnostima i postupanju prema građanima iz ugla brutalnog ubistva mladog banjalučkog studenta u centru grada. Postavljamo otvoreno pitanje koji su mehanizmi zaštite građana od neadekvatnog rada policije? Koji su mehanizmi djelovanja civilnog društva protiv neadekvatnog rada policije jedna je od tema javne debate koja će usljediti nakon kratke prezentacije.

Moderator sesije je predsjednica udruženja građana „Put Pravde “Banja Luka: Sofija Grmuša. Datum održavanja je 20. mart 2021. godine u 14:00 časova. Link će biti aktivan nekoliko trenutaka prije početka sesije:

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/89056395250?pwd=ZzcxY3VvS0xBejdJcXJlN0JvSnh0UT09

Meeting ID: 890 5639 5250 Passcode: 525536

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.