IZ OHR-a za Dnevno: „Istraga mora biti provedena sa najvećom pažnjom, imajući u vidu i činjenicu da je već proteklo puno vremena. Pravda mora pobijediti“!

Preuzeto od: Dnevno.ba

Dana 01. 02. 2021. godine, po nalogu tužioca Tužilaštva BiH, Ćazima Hasanspahića, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, na dvije lokacije na području Kantona Sarajevo, izvršili su pretrese sa ciljem prikupljanja dokaza. Aktivnosti su se vršile u okviru predmeta na kojem Tužilaštvo BiH radi duži vremenski period, a odnosi se na krivična djela organiziranog kriminala, a u vezi ometanja istrage i prikrivanja dokaza o stradanju Dženana Memića, u mjesecu februaru 2016. godine. Slobode su lišena dva lica Zijad Mutap, otac Alise Mutap i Hasan Dupovac, policajac MUP-a KS.

Visoki predstavnik OHR-a u BiH dr. Valentin Inzko primio je u svome Uredu gosp. Memića i njegova odvjetnika Ifeta Ferageta, te je shodno tome, Visoki predstavnik u svome Izvještaju u Vijeću sigurnosti UN-a, ukazao nekoliko puta članovima Vijeća UN-a na predmet i ubistva Dženana Memić i Davida Dragičevića.

Portal Dnevno je zatražio komentar OHR-a o hapšenjima u predmetu „Dženan Memić“, te stav i reakciju OHR-a prenosimo u cijelosti:

“Ova zemlja se suočava sa mnogim problemima i izazovima. Ali problem broj jedan je u oblasti pravde i vladavine prava, bez obzira na status pojedinca u društvu. Niko ne bi smio biti iznad zakona, svi bi trebali biti tretirani jednako. Samo se na takav način društvo može razvijati i napredovati. OHR pozdravlja opredijeljenost pravosudnih institucija i tijela za provedbu zakona da nastave na rješavanju krivičnih slučajeva, što je njihova dužnost prema građanima kojima služe. Istraga mora biti provedena sa najvećom pažnjom, imajući u vidu i činjenicu da je već proteklo puno vremena. Ali na kraju, pravda mora pobijediti. Primjena vladavine prava nalazi se u središtu funkcionalne demokratije. To je osnova svake moderne države.” – navela je za Dnevno.ba glasnogovornica OHR-a Ljiljana Radetić!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.