IFET FERAGET: Nakon oslobađajuće presude krim. tehničarima, koji su optuženi za uništavanje dokaza: “Još jedna očekivana pravosudna bruka i sramota”!

Osnovni sud u Banjaluci oslobodio je krim tehničare Policijske uprave Banjaluka Mikicu Marijanca i Zorana Bošnjaka krivice da su uništili dokaz u istrazi ubistva Davida Dragičevića, piše Josip Šimić-Đinđić!

Sarajevski advokat Ifet Feraget, inače pravni punomoćnik porodica ubijenih mladića Dženana Memića iz Sarajeva i Davida Dragičevića iz Banja Luke, kratko je komentarisao za portal Dnevno.ba navedenu sudsku odluku, ustvrdivši, da je “to još jedna očekivana pravosudna bruka i sramota”!

“Postupak vođen po optužnici koju je podigao tužilac protiv koga je podnijeta krivična prijava zbog zataškavanja ubistva Davida Dragičevića, čime je potpuno narušena njegova nepristrasnost, kako zbog moguće suštinske povezanosti sa slučajem tako i zbog nadređenosti u istrazi samim optuženima … Odlukom Ustavnog suda BiH od 23.06.2021. godine su usvojene moje apelacije o neprovođenje djelotvorne istrage u predmetu David Dragičević, što se odnosi i na ovu istragu … ovo je potvrda nepoštivanja elementarnih postulata pravne nauke, a vladavina prava nam je daleka nada …” naveo je advokat Feraget za Dnevno.ba

Naime, ovaj portal podsjeća, da je po krivičnoj prijavi advokata Ifeta Ferageta podnijetoj Tužilaštvu BiH, dana 09. 07. 2021. godine Tužilac Tužilaštva BiH Ćazim Hasanspahić podigao je optužnicu, a Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Mutap Zijada, rođenog 1959. godine u Sarajevu; 2. Ramić Alise (ranije Mutap), rođene 1996. godine u Njemačkoj; 3. Dupovac Hasana, rođenog 1973. godine u Hadžićima; 4. Barić Josipa, rođenog 1963. godine u Sarajevu; 5. Ožegović Muamera, rođenog 1981. godine u Foči.

Optuženi se terete da su, u periodu od 8. februara 2016. godine, pa nadalje, pristupili grupi za organizirani kriminal, formiranoj od strane Zijada Mutapa i drugih, a koja je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić sin Muriza, rođen 1994. godine, zadobio teške fizičke ozljede opasne po život dana 08.02.2016. godine u Velikoj Aleji, općina Ilidža, usljed kojih ozljeda je 15.02.2016. godine preminuo u Kliničkom centru Sarajevo. Suđenje istima je u toku.

Vrhovni sud F BiH donio je pravomoćnu presudu, kojim je odbacio tvrdnje Tužilaštva Kantona Sarajevo, da je mladi Dženan Memić nastradao u prometnoj nesreći tipa nalet vozila na pješaka.

U nedavnom intervju za portal Dnevno.ba, advokat Feraget je također ustvrdio, da “i u predmetu Dragičević Tužilaštvo BiH provodi intenzivnu istragu, ali da ne može o detaljima govoriti”.

Tadašnji visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko nekoliko je puta u svojim izvještajima podnijetih UN-u ukazao na propuste u predmetima “Dženan Memić” iz Sarajeva i predmeta “David Dragičević” iz Banjaluke, napominjući u Izvještaju, da aktivisti optužuju vlasti za prikrivanje ova dva ubistva, dok je i Apelaciono odjeljenje Suda BiH zauzelo stav, da je “predmet “Dženan Memić” nanio štetu BiH i van granica BiH, obzirom da su se o istome oglašavale međunarodne institucije”!

Pročitajte odluku Ustavnog suda BiH, kojom je usvojena apelacija advokata Ifeta Ferageta u predmetu ubistva Davida Dragičevića:

https://www.ustavnisud.ba/uploads/odluke/AP-1140-19-1273862.pdf?fbclid=IwAR30K7SJbs5XP4j6RBi_3s5gdhbSYHNoay0TVB0ZUqGL5o1EGpL0v3Z4jko

izvor: dnevno.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.