IFET FERAGET NAKON ODLUKE TUŽILAŠTVA BiH: “Nama ne treba nikakva reforma pravosuđa ako riješimo slučajeve Dragičević i Memić

“Godinama ponavljam da su Dženan Memić i David Dragičević braća po nesreći, slučajevi ubistva koje zataškavaju tužioci”, kazao je Ifet Feraget u reakciji nakon što je Tužilaštvo BiH potvrdilo da preuzima slučaj ubistva Davida Dragičevića od dva tužilaštva u Banjoj Luci.

“Preuzeti predmet Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka odnosi se na istragu kaznenog djela protiv života na štetu oštećenog Davida Dragičevića iz Banjaluke. Preuzeti predmet Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske odnosi se na više osoba zbog radnji protiv službene dužnosti koje se mogu dovesti u vezu s izvršenjem kaznenog djela protiv života na štetu oštećenog Davida Dragičevića, kao i neprijavljivanje kaznenog djela i počinitelja te pomoć počinitelju nakon izvršenog kaznenog djela. Tužiilaštvo Bosne i Hercegovine opredijeljeno je za rješavanje predmeta sistemske korupcije te jačanje vladavine prava i zaštitu prava oštećenih, zagarantiranih Ustavom Bosne i Hercegovine i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima”, saopšeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Advokat Feraget smatra da će Tužilaštvo Bosne i Hercegovine voditi jednu istragu kada dođe vrijeme za to bez obzira na to što su u ovom trenutku preuzeta dva predmeta.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine sada će pregledati dokumentaciju u oba predmeta te izvršiti potrebne radnje i donijeti odluku o provođenju istrage.

“Ako ta dva slučaja riješimo, ne treba nam ni reforma pravosuđa ni bilo kakvi drugi koraci, sve će biti jasno. To je sistemska korupcija, ljudi koji uništavaju sistem”, kazao je Feraget.

Podsjećamo, tijelo Davida Dragičevića pronađeno je 24. marta 2018. godine na ušću rijeke Crkvene u Banjoj Luci, a porodica od samog početka tvrdi da je Dragičević otet, mučen i na kraju ubijen. Ni svakodnevni protesti ni zahtjevi za istragom protiv samog vrha Policije RS, za koju porodica tvrdi da je umiješana u Davidovo ubistvo, nisu urodili plodom. Danas u Banjoj Luci više ne živi ni Davidov otac Davor Dragičević, a izmješten je i sanduk Davida Dragičevića u Austriju. Porodica je optuživala i tužioce da zataškavaju istragu, a prvih mjeseci nije je ni bilo, što je ključno u slučajevima ubistva.

Preuzeto: (NAP)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.