Drugo veče korčulanske ljetne škole

Drugog dana korčulanske ljetne škole na kojoj raspravljamo o izazovima i naslijeđu ljevice organizatori su pripremili sadržajan program koji je trajao i do poslije ponoći.

Program je počeo sa izlaganjem istoričarke Branke Prpe koja je govorila o sunovratu i slomu naše civilizacije i činjenici da smo na ivici provalije. Prpa kaže da svaka civilizacija prolazi kroz tri faze – nastanak, razvoj i slom i da se mi upravo nalazimo u posljednjoj fazi.
Prpa kaže kako je nestala samokritika unutar same Evrope, kao i dijalogika i skepticizam. Smatra da za svjetsku revoluciju nema ni ideje niti ljudi.

Nakon izlaganja gospođe Prpe imali smo priliku da poslušamo promociju knjige “Papa Franjo se hrva sa svojim anđelom” pozorišnog režisera iz Srbije gospodina Zlatka Pakovića. Inspiraciju za dramu je, kaže, pronašao u jednoj izjavi pape Franje koji je urbi et orbi rekao da je klerikalizam najveći grijeh hrišćanske crkve, a strukturu moći u crkvi je žigosao kao sotonu. Ista ta struktura međutim papu Franju naziva Antihristom. „To je prikrivena povijesna borba kojoj smo postavili mišolovku u našoj predstavi” izjavio je Paković.

U nastavku smo slušali obraćanje srpske istoričarke Radine Vučetić koja nam je ukratko predstavila opsežno istraživanje o epidemiji velikih boginja i poređenje sa današnjom epidemijom korona virusa. Poseban akcenat je stavljen na reakciju tadašnje Jugoslavije na epidemiju i današnjih država koje su činile Jugoslaviju na trenutnu epidemiju. Nevjerovatna je bila spremnost tadašnje države na pošast koja je harala svijetom. Tadašnji medicinski radnici su slati u inostranstvo kako bi se upoznali i edukovali o do tada nepoznatoj bolesti. Za svega nekoliko dana vakcinisano je gotovo 18 miliona građana. Struka je vodila glavnu riječ, a tadašnji predsjednik Tito nijednom se nije oglasio povodom epidemije.

Nakon toga, imali smo priliku poslušati izlaganje Tonija Pruga na temu javnog bogatstva koje bi moralo biti dostupno svima i o borbi za jednakost i solidarnost. Ovaj panel obilježila je zanimljiva diskusija gospodina Pruga i Katarine Peović – saborske zastupnice i predsjednice Radničke fronte koja je podržala Prugove ideje uz opasku da to nije nimalo jednostavno provesti u trenutnim zakonskim okvirima.

I posljednji dio jučerašnjeg programa bila je tribina u kojoj su učestvovali Boris Buden, Toni Prug, Branka Prpa, Tanja Petrović i Mitja Velikonja na temu “Slijedi li novi hladni rat?” Najveći dio tribine obilježila je žustra rasprava u vezi sa ratom u Ukrajini. Dok su jedni isključivo pričali o agresiji Rusije na Ukrajinu bilo je i onih koji su zagovarali tezu da je ruska agresija posljedica svega onog što je NATO radio godinama unazad u i sa Ukrajinom.

Večeras slijedi treće veče korčulanske ljetne škole.

Vidimo se!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.