BESMISLENO JE TRAŽITI ZAŠTITU OD ONIH KOJI NAS UGROŽAVAJU

Provjerili smo kako i na koji način funkcioniše sistem fizičkog nadzora nad licima koji vrši Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Prema dobijenim informacijama uobičajena praksa je da se za praćenje i nadzor koriste privatna vozila. Sistem funkcioniše na način da policijski službenik koji vrši nadzor koristi svoje privatno vozilo. Ministarstvo unutrašnjih poslova snosi troškove praćenja i korištenja tog vozila.

Takav sistem je osmišljen da bi policajci koji vrše nadzor bili što manje upadljivi. Tako da lice koje je praćeno jako često mjesecima nije ni svjesno da je pod prismotrom. Takav sistem nadzora je sprovođen tokom 2018. i 2019. godine nad 25-30 aktivista grupe Pravda za Davida. Potvrdu za ovu informaciju smo dobili tek nedavno. Cijelu operaciju je vodio inspektor Milan Opačić.

Prema informacijama kojima raspolažemo za ovu operaciju nije postojao nalog tužilaštva te je Ministarstvo unutrašnjih poslova konstantno praćenje aktivista vršio samoinicijativno. To ipak nije spriječilo Ministarstvo unutrašnjih poslova da za vođenje ove akcije inspektor Opačić bude nagrađen unapređenjem. Poslednjih dana smo svjedoci slične situacije u kojoj privatno vozilo Audi A6 vrši konstantno praćenje aktivista. Provjerom registarskih tablica je ustanovljeno da vozilo pripada policijskom službeniku Nikoli Babiću.Međutim ovaj nadzor i praćenje se bitno razlikuje od ustaljene prakse nadzora koji se u pravilu vrši u tajnosti.Ovaj put nadzor i praćenje aktivista se vrši na upadljiv,napadan i prijeteći način.

Jasno je da cilj ovako sprovedenog nadzora nije nikakvo prikupljanje informacija. Krajnji cilj takvog napadnog ponašanja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova može biti samo jedan. A to je stvaranje atmosfere u kojoj bi aktivistima grupe postalo jasno da su im životi ugroženi. Međutim ta činjenica nije nekakva novost niti nešto što bi moglo pokolebati ili prestraviti grupu Pravda za Davida. Mi smo i do sada bili izloženi pritiscima i prijetnjama.Budući da smatramo da pravna država trenutno ne funkcioniše jasno je da nema nikakvog efekta tražiti zaštitu od onih koji nas i ugrožavaju. Slučaj ugrožavanja bezbjednosti je evidentiran i bit će prijavljen međunarodnim organizacijama. Bez obzira na sve mi idemo do kraja.

Oprosta i zaborava nema

PRAVDA ZA DAVIDA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.