Banjalučki sud odbio potvrditi optužnicu protiv pripadnika MUP-a RS-a

Osnovni sud u Banjaluci odbio je da potvrdi optužnicu koju je protiv četiri policajca banjalučke Policijske uprave podiglo Okružno tužilaštvo zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja prilikom hapšenja Brune Batinića na skupu grupe “Pravda za Davida” u junu 2019. godine.

Kako je potvrđeno za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), Osnovni sud u Banjaluci je po sudiji za prethodno saslušanje donio rješenje kojim se odbija potvrđivanje optužnice protiv pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

“Odbijeno je potvrđivanje optužnice protiv osumnjičenih V.Š., M.V., D.N. i E.M. zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 315. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske, povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 329. KZ RS u sticaju sa krivičnim djelom protivpravno lišenje slobode iz člana 143. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ RS, a na osnovu člana 243. stav 2. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske”, potvrdili su iz Osnovnog suda u Banjaluci.

Bruno Batinić uhapšen je u junu 2019. godine u blizini Hrama Hrista Spasitelja u centru Banjaluke, gdje su se tada nalazili građani okupljeni oko neformalne grupe “Pravda za Davida”, a policija im nije dozvoljavala ulazak u dvorište hrama. Batinića su policajci lišili slobode nakon što ih je pitao za razlog legitimisanja. Oboren je na asfalt i odveden u policijsku stanicu. Iz banjalučke policije tada su tvrdili da se Batinić fizički suprotstavio policajcima.

“Naime, nakon što je odbio da postupi po zakonitom naređenju policijskih službenika, B.B. je počeo da pruža aktivan otpor prilikom lišenja slobode, usljed čega je jedan policijski službenik zadobio povrede. B.B. je pomenutom radnjom počinio prekršaj, za šta je sankcionisan uručivanjem prekršajnog naloga”, saopštili su nakon Batinićevog hapšenja iz Policijske uprave Banjaluka.

Osnovni sud je ostavio mogućnost žalbe na svoju odluku u roku od 24 sata, a u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka nisu odmah mogli odgovoriti hoće li se žaliti na ovakvu odluku sudije za prethodni postupak Osnovnog suda.

Bruno Batinić za BIRN BiH je, nakon što je u avgustu podignuta optužnica, kratko rekao da ga raduje to što je tužilaštvo “konačno malo prodrmano”, kao i da se nada “da će ovo biti znak i kada su drugi slučajevi u pitanju”. Nakon što je Sud odbio da potvrdi optužnicu, za BIRN BiH je kratko kazao da nije iznenađen i da je takav ishod i očekivao.

Ozren Perduv iz grupe “Pravda za Davida” je rekao da u toj neformalnoj grupi građana nemaju povjerenje u rad Tužilaštva.

“Bojim se da i ovo malo što rade jeste samo privid i maska. Treba vidjeti koje je obrazloženje Suda i utvrditi da li je Tužilaštvo napravilo očigledne i namjerne propuste, a što nije isključeno”, komentarisao je odluku Suda Ozren Perduv.

BIRN BiH je u martu ove godine pisao o istrazi koju je u tom trenutku protiv 15 policajaca iz Banjaluke vodilo tamošnje Okružno javno tužilaštvo.

Na šetalištu u blizini hrama su se u junu 2019. godine okupljali članovi neformalne grupe građana “Pravda za Davida”, a policija ih je svakodnevno legitimisala i pisala im prekršajne prijave za kršenje javnog reda i mira i kršenje Zakona o javnom okupljanju. Sve te prijave kasnije su na banjalučkom Osnovnom sudu pale kao neosnovane.

Advokatica Brune Batinića, Jovana Kisin, nakon hapšenja podnijela je krivičnu prijavu protiv najmanje sedam policajaca – čiji identitet je bilo moguće utvrditi – za protivpravno lišavanje slobode i ugrožavanje, nepotrebnu i prekomjernu silu, nasilnu iznudu priznanja, onemogućavanje kontakta advokata i oštećenog.

detektor.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.