Anketiranje i podizanje svijesti mladih o izlasku na izbore

Udruzenje građana”Put pravde”,koje je osnovano od dijela aktivista grupe Pravda za Davida u narednom periodu, a u sklopu zagovaracke kampanje pod nazivom”Podizanje svijesti mladih o izlasku na izbore” planira posjetiti vise gradova u BiH.

Aktivisti udruženja ce anketirati građane: Doboja, Gradiške, Novog Grada, Tuzle, Sarajeva i Banjaluke kako bi dobili kvalitetno istrazivanje u kojem ce biti predoceni razlozi izlaska/ne izlaska mladih na izbore. Svoje glasacko pravo trebalo bi da iskoristi svaka punoljetna osoba koja ima mjesto prebivalista u BiH.

Predhodnih godina svjedoci smo da nam omladina masovno napusta zemlju, pa cak i ako se odluce da ostanu ovdje neki od statistickih podataka su pokazatelji da svoje glasacko pravo vecinom ne iskoriste upravo lica u zivotnoj dobi do 30 god. tako da smo dosli na ideju da vidimo sta je to zbog cega upravo ta populacija vecinom ne zeli da ucestvuje u izbornim procesima.

Do sada smo anketirali veći broj građana Prijedora, Bijeljine,pa i Sarajeva u kojem nismo uspijeli sprovesti sveukupnu aktivnost zbog neorganizovanosti institucija Sarajevske opstine Centar. Propust koje su svojom ne komunikacijom opstina Centar Sarajevo i MUP kantona Sarajevo napravili je proizveo nemogucnost sprovodjenjenja anketiranja gradjana u predvidjenom vremenskom roku, na lokaciji u ulici Marsala Tita, jer se u istom periodu odrzavao drugi kako su ga oni nazvali visokorizicni skup na pribliznoj lokaciji. Mi iz udruzenja smo razocarani tom neidgovornoscu institucija pa smo se tako ponovo obratili opstini centar Sarajevo sa zahtjevom za novi termin, a i MUP-u kantona Sarajevo da nam dostave i oni svoju sluzbenu zabiljesku iz koje se jasno vidi da je upravo MUP kantona Sarajevo taj koji je sprijecio odrzavanje navede aktivnosti. Naglasicemo da smo od od opstine odgovor dobili ali od MUP-a jos nema nikakve povratne informacije iako su taj dan usmeno nasim aktivistima koji su bili prisutni rekli da ce na zahtjev dostaviti svoju sluzbenu zabiljesku.

Nakon anketiranja građana u navedenim gradovima planiramo sprovesti i ulicna sporadicna anketiranja. Ova aktivnost je zamjena za anketiranje mladih koje nismo uspjeli anketirati u krugu fakulteta u Banja Luci jer nismo dobili saglasnost za takvu vrstu aktivnosti. Porazavajuca je takodje cinjenica koliko i institucije kao i organizacije festivala nisu bas raspozelni za saradnju s obzirom na temu kojom se bavimo a u svrhu dobijanja kao sto smo naveli relevantnih pokazatelja sta bi mogao biti problem ili rjesenje kako bi se mladi ljudi ukljucili malo vise u drustveno-politicko uredjenje u zemlji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *