Aktivista neformalne grupe “Pravda za Davida” sutra predaje dopunu krivične prijave zbog hapšenja

Preuzeto sa: Gerilainfo

Osnovni sud u Banjaluci oslobodio je, zbog nedokazanih navoda iz prijave, banjalučkog aktivistu Ozrena Perduva odgovornosti za kršenje Zakona o javnom okupljanju u julu prošle godine kada ga je policija uhapsila na Trgu Krajine dok je davao izjavu medijima. Perduv najavljuje dopunu krivične prijave koju je zbog hapšenja ranije podnio.

hapšenje Ozrena Perduva zbog konferencije za medije 7.7.2020. godine

Sud u presudi, u koju je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) imala uvid, navodi da ničim nisu dokazani navodi iz prijave koju je policija napisala Perduvu.

“Službeni podnosilac prijave protiv Perduva nije dokazao tvrdnje iz prijave da se radilo o nedozvoljenom okupljanju”, stoji u presudi, kao i da je dokazano da je tog dana Ozren Perduv zajedno sa još dva člana “Pravde za Davida” davao izjave okupljenim novinarima.

Sud konstatuje i da nisu tačni navodi iz policijske prijave da je bilo okupljeno petnaestak članova grupe “Pravda za Davida” već da je na trgu bilo troje aktivista, a da su ostala prisutna lica bili novinari i snimatelji koji su se odazvali na poziv za konferenciju za medije.

Za BIRN BiH Perduv kaže da će ovu presudu sutra, 1. decembra, predati kao dopunu krivične prijave protiv policajaca zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja tokom hapšenja.

“Prošlo je više od 16 mjeseci od podnošenja krivične prijave. Krajnje je vrijeme da tužilaštvo to jeste tužilac Gordana Mijatović podigne optužnicu”, rekao je Perduv.

Iz banjalučkog Okružnog tužilaštva su na upit BIRN-a BiH kazali da je istraga po krivičnoj prijavi protiv banjalučkih policajaca zbog hapšenja Ozrena Perduva u radu, u fazi istrage.

“S obzirom da se predmet nalazi u fazi istrage više informacija ne možemo saopštiti”, navodi se u odgovoru.

On je kao aktivista neformalne grupe građana “Pravda za Davida” uhapšen 7. jula prošle godine, za vrijeme trajanja konferencije za medije koju je zajedno sa još dva člana ove grupe održao na banjalučkom Trgu Krajine. Perduv je uhapšen jer je odbio da postupi po naređenju policijskog službenika koji ga je upozorio da okupljanje na trgu nije prijavljeno i da je kao takvo nedozvoljeno. Perduv je tada tvrdio da nije riječ ni o kakvom javnom okupljanju već o običnoj konferenciji za medije.

On kaže i da je do sada oslobođen odgovornosti u trinaest sudskih procesa zbog prijava banjalučke policije.

“Nijednom do sada nisam proglašen krivim. Sve je palo na sudu i to je jasan dokaz šta nam je radio MUP – progonio, diskriminisao, prijetio, zastrašivao i slično”, kaže Perduv za BIRN BiH.

Perduvov advokat Milan Malešević za BIRN BiH je rekao kako je i ovaj predmet pokazatelj da je u toku prošle godine postojala kontinuirana diskriminacija ljudi koji traže pravdu u slučaju ubistva Davida Dragičevića. On napominje da policajci koji su svjedočili nisu trebali biti svjedoci već optuženi.

“Očekivana je ovakva presuda. Čitav proces je plod jedne velike zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja, a ono što se vidi na kamerama koje su snimile čitav događaj je pokazatelj kako se ne treba raditi. Policajac koji je tjerao Perduva i koji ga je uhapsio je izvršilac krivičnog djela, a ne svjedok”, tvrdi advokat Malešević.

Iz banjalučke policije su, kada je Perduv lišen slobode, saopštili da je on odbio da postupi po naređenju policijskog službenika koji je tražio da neprijavljen skup bude prekinut.

“Nakon što su odbili da postupe po nalogu policijskih službenika da se raziđu, policijski službenici su u skladu sa Zakonom o prekršajima Republike Srpske priveli u prostorije Policijske stanice Banjaluka Centar lice O.P., organizatora ovog neprijavljenog javnog okupljanja, zbog počinjenog prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru i Zakona o javnom okupljanju”, saopšteno je iz Policijske uprave ranije, kao i da “Organizator ovog javnog skupa (…) nije imao ni dozvolu Administrativne službe Grada Banjaluke za zauzimanje javne površine.”

Građani okupljeni oko neformalne grupe “Pravda za Davida” od marta 2018. godine na ulicama Banjaluke traže da budu otkrivene ubice Davida Dragičevića. Dvadesetjednogodišnji Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo je pronađeno 24. marta na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u Banjaluci. Istraga o ubistvu koju je vodilo Okružno javno tužilaštvo Banjaluka nije dala nikakve rezultate. Istragu je u aprilu ove godine preuzelo Državno tužilaštvo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *