1400 DANA KOJI SU ZAUVIJEK OBILJEŽILI BANJALUKU RS I BiH

Šta može biti teže za jednog oca, za jednu majku od gubitka djeteta?


Kada je tog 18. Marta 2018. godine David Dragičević napustio roditeljski dom ništa nije ukazivalo da će to biti zadnji put. Da će biti zauvijek. Večernji izlazak mladog momka kobne noći pretvorio se u tragediju koja je zauvijek promijenila živote njegovih najmilijih. Te noći počela je tragična priča koja već skoro četiri godine ne silazi sa sa naslovnica svjetskih medija. Davidovo ime spominje se kao primjer u zvaničnim izvjestajima relevantnih evropskih i svjetskih institucija koji govore o korupciji i organizovanom kriminalu u BiH.


1400 dana traje borba roditelja i grupe Pravda za Davida koja za cilj ima samo privođenje ubica pred lice pravde. Tih 1400 dana obilježili su konstantni pritisci vlasti RS usmjereni u pravcu uništenja grupe te konačnom i potpunom zataškavanju ubistva Davida Dragičevića. Da MUP RS pokušava zataškati ubistvo Davida Dragičevića postalo je jasno 26.03.2018.godine kada je održana sramna press konferencija na kojoj je do detalja razrađena i javnosti predstavljena lažna konstrukcija dešavanja koja su dovela do smrti mladića. U naknadnoj lažnoj istrazi nestajali su dokazni materijali, a podmetani lažni svjedoci koji su trebali da potvrde monstruozne tvrdnje vrha MUP RS iznesene na pres konferenciji. Davor Dragičević i grupa Pravda za Davida su uspjeli van svake sumnje dokazati da je svaka riječ izgovorena na toj konferenciji laž sto je MUP naknadno i priznao. Ali zbog toga još niko nije odgovarao. Potvrdu da su takve tvrdnje laž sa ciljem zaštite ubica donijelo je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka kada je nakon 100 dana odbacilo teoriju MUP-a o zadesu i slučaj okarakterisalo kao ubistvo.


Međutim to isto tužilaštvo na čijem čelu je bio Želimir Lepir i pod upravom tužioca Dalibora Vreće tokom svoje istrage nije uradilo ništa što bi dovelo do konačnog okončanja agonije. Odnosno istraga je vođena na način koji je trebao obezbijediti da se istina nikada ne sazna.


Upravo takav odnos MUP-a i OJT Banjaluka koji su jasno stavljeni u službu zaštite ubistva i ubica postali su kamen oko vrata cijelom sistemu u RS i BiH. Odnos te dvije ključne institucije u sistemu vladavine prava je ono što je teže i poražavajuće od samog ubistva. Živjeti 1400 dana sa saznanjem da su ubice i oni koji zataškavaju ubistvo i dalje slobodni građani koji napreduju u svojim karijerama je bolna istina i upozorenje svakom roditelju.

Grupa Pravda za Davida će kroz svoje svakodnevne aktivnosti nastaviti bespoštednu borbu sa korumpiranim sistemom. Mi vjerujemo i imamo razlog da vjerujemo da će se uskoro desiti prvi veliki pomaci u otkrivanju istine o ubistvu o ubicama. Ali i o korumpiranim nosiocima visokih policijskih i tužilačkih funkcija umiješanim u krivično djelo pomaganja izvršiocu nakon izvršenja teškog krivičnog djela.


Oprosta i zaborava nema
PRAVDA ZA DAVIDA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.